Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Handreiking ‘Verhuizen van de oudere cliënt? Tips rondom het afwegingsproces’

De handreiking van Philadelphia bevat handige tips en aandachtspunten, zodat de verhuizing voor de cliënt en zijn naasten soepel verloopt.  

handreiking-verhuizen-oud-gelukkig-gewoon-bijzonderGebruik de handreiking in de situaties waar je twijfelt of verhuizen een goede keuze is. Ook kan de handreiking je helpen zodat je niets vergeet in het hele proces rondom de verhuizing, zodat de verhuizing zowel voor de cliënt als zijn naasten soepel verloopt. In dit blog vertelt Elke Weidner (GZ-psycholoog bij Philadelphia) over wat een verhuizing voor een oudere cliënt, zijn naasten en het team kan betekenen. 

Download de handreiking 'Verhuizen van de oudere cliënt'

https://www.youtube.com/watch?v=OCYq497TWBQ


Casus

verhuizen-gewoon-bijzonder-ouderenSonja Witteveen (53) woont al jaren fijn in een hechte woongroep. Helaas zien we de laatste tijd dat Sonja achteruitgaat en dat een nieuwe woonlocatie wellicht meer geschikt is. We merken dat een verhuizing veel impact heeft op onze cliënten. Ook bij de begeleiders spelen er veel vragen: Wanneer is het goede moment om in gesprek te gaan over het verhuizen? Waar moet je aan denken om dit goed te laten verlopen? Welke wensen hebben cliënten, vertegenwoordigers en begeleiders? Hoe kunnen we dit soepeler laten verlopen? ​


Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practice based. 
Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling:

Dit product is ontwikkeld binnen het leernetwerk Ouderen in het vizier.  

Verhuisspel Amerpoort

Ook Amerpoort heeft een hulpmiddel ontwikkeld voor begeleiders om met hun cliënten in gesprek te gaan over verhuizen. Zo wordt het nieuwe huis een nieuw thuis. Het verhuisspel is ontwikkeld door Renata Lap en Erica Land, rouwbegeleiders bij Amerpoort. Het kost 25 euro (exclusief verzendkosten) en is te koop bij Amerpoort. Meer informatie of het spel aanschaffen? Stuur een mail naar rouwenverlies@amerpoort.nl.

Bij het verhuisspel is ook een werkboek (pdf, gratis) beschikbaar


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.