Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Samenwerken met familie: Veertien inzichten en tips

Familieleden die overbelast zijn of dreigen te raken. Of moeite hebben met de acceptatie van hun kind met een beperking. Of de vraag ‘Wat als ik er op een dag niet meer ben?’ liever uit de weg gaan. Als begeleider kun je hier allemaal mee te maken krijgen. 14 inzichten en tips. 

Waarom loslaten nooit lukt

Het is niet makkelijk voor naasten om met hun zorgen om te gaan. De volgende verhalen van familieleden helpen je inzicht te krijgen in waar zij tegenaanlopen. Door dat beter te begrijpen, zal het je lukken om hen beter te begeleiden. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

Lees verder

Wat als ouders er straks niet meer zijn?

Voor ouders komt ooit de dag dat ze er niet meer voor hun kind met een beperking zullen zijn. Het is belangrijk dat je als begeleider ouders helpt hierop in te spelen. Zodat de klap minder groot is voor hun kind. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 
Lees verder

Worstelen met acceptatie

Als begeleider kun je te maken krijgen met naasten die moeite hebben met de acceptatie van de beperking van hun familielid. Ouders kunnen worstelen met hun verwachtingen. Ook al willen ze dat liever niet. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 


 
Lees verder

Vergeet de Brussen niet

Brussen zijn de broers en zussen van mensen met een beperking. Vaak zijn zij ook mantelzorgers, al zien zij zichzelf niet altijd zo. Jonge mantelzorgers cijferen zichzelf al snel weg en maken daardoor drie keer zoveel kans op psychische problemen. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 
Lees verder

Ondersteun familie goed

Het is belangrijk dat familieleden goed voor zichzelf zorgen. Dan kunnen zij er ook echt voor hun naaste met een beperking zijn. Als begeleider kun je hen hierbij ondersteunen. Ga het gesprek aan of wijs ze op respijtzorg. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

Lees verder

Benoem de mooie kanten

We kunnen heel veel leren van mensen met een beperking. Ze helpen bijvoorbeeld om spontaner te leven. Het helpt naasten als je deze mooie kanten benoemt. Dit geeft hun de kracht om het zorgen voor vol te houden. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

Lees verder

Wat als er wantrouwen is?

Soms hebben familieleden een vervelende zorgervaring gehad. Hierdoor kunnen ze ook wantrouwen uiten naar jouw organisatie of naar jou, als begeleider. Inzicht in het waarom helpt je om het minder persoonlijk te nemen. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

 
Lees verder

Kennis van familie is waardevol

Familieleden kennen hun naaste als geen ander. Als begeleider hoef en kan je een cliënt nooit zo goed kennen als zij. Maak dan ook vooral gebruik van hun kennis. Kom je er niet uit bij het gedrag van een cliënt? Leg dit dan aan de naaste voor. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

Lees verder

Ouders met een migratieachtergrond

Ouders met een migratieachtergrond kiezen er veel vaker voor om zelf voor hun volwassen kinderen met een beperking te blijven zorgen. Dit maakt de kans op overbelasting groter. Bied daarom begeleiding op maat. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 
 
Lees verder

Wat als ze niet vertellen hoe het werkelijk gaat?

Familieleden van een kind met een beperking, vragen hun netwerk niet altijd om hulp. Ze zijn bijvoorbeeld bang om veel ‘nee’ te horen. Ze kunnen zich hierdoor steeds meer gaan terugtrekken. De kans op overbelasting neemt toe. De kunst is om hier oog voor te hebben. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 
Lees verder

Herken overbelasting tijdig

Soms kan het jarenlange zorgen voor een naaste met een beperking mensen enorm uitputten. Wanneer zij nauwelijks zelf nog een sociaal leven hebben, is dat echt een risico. In het ergste geval kan de situatie echt uit de hand lopen. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips.
Lees verder

Lotgenotencontact ondersteunt familie

De steun van lotgenoten is een mooie aanvulling op de steun die jij als begeleider kunt bieden in de zorg voor een naaste. Daarom is het slim om eens te kijken of jouw organisatie al lotgenotencontact mogelijk maakt. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips.

Lees verder

Hoe betrek je familie bij jouw cliënt?

Ook voor mensen met een beperking is het natuurlijk belangrijk dat zij contact onderhouden met familieleden. Zij kunnen hier wel moeite mee hebben. Terwijl je als begeleider dit contact al vrij eenvoudig kunt aanmoedigen. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips.

Lees verder

Waarom kan logeeropvang hen helpen?

Mensen met een beperking die zelfstandiger willen wonen. Of naar een woonvorm willen. Daar zijn tussenstappen voor mogelijk. Denk hierbij aan logeren of de regeling Deeltijdverblijf. Dit helpt familieleden om de zorg geleidelijk aan meer over te dragen. Bekijk de inzichten, hulpmiddelen en tips. 

Lees verder

Portretten van naasten die zorgen voor mensen met een beperking

In deze bundel staan vijfentwintig portretten van naasten die zorgen voor mensen met een beperking. De bundel helpt je om door hun ogen te kijken. Hierdoor vergroot je je inzicht. Je kunt de bundel bestellen via volwaardigleven@minvws.nl.
Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Barbara de R 13/6/2022

Waardevol deze inzichten en tips.