Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Wat als ze niet vertellen hoe het werkelijk gaat?

Familieleden vertellen niet altijd hoe het echt met hen gaat. Terwijl de zorg voor een naaste met een beperking soms zwaar kan zijn. Vaak hebben ze vervelende ervaringen gehad wanneer ze anderen om hulp vroegen. Als begeleider is het dan ook belangrijk om hier alert op te zijn.

‘Gaandeweg leer je af om om hulp te vragen’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Zo vertelt Marjo van Leur, moeder van Thijs, met autisme: ‘Sommige mensen gaan er gewoon van uit dat je sterk bent en het redt. Want ja, jíj wilde een kind en als dat dan een probleem heeft, jammer, maar deal er maar mee. Anderen zeggen: “Marjo, wat ben jij toch sterk, dat bewonder ik zó”. Ik begrijp dat het complimenteus is bedoeld, maar ik kan er boos en verdrietig om worden. Ik wíl vaak niet sterk zijn, ik wil heel graag steun. Daar kun je om vragen, maar gaandeweg leer je dat af. Want je blíjft hulp vragen en je wordt bang dat je overvraagt.’

‘Ik wilde uitschreeuwen dat het niet meer ging’

Meer weten over Marjo?

‘Dus zeg je dat je het wel redt,’ zegt Marjo. ‘Mensen dénken dan dat je sterk bent, terwijl ik echt wel eens wilde wegkruipen, heel hard wilde huilen en uitschreeuwen dat het niet meer ging. In een gewoon gezin denk je er niet eens over na om te vragen of iemand even wil oppassen, maar in onze situatie voelde ik al gauw dat ik anderen dan belastte. Maar door het niet te vragen belastte ik vooral mijn man en mezelf.

Dit kun jij doen

Bekijk deze 5 gesprekstips
  • Organiseer een Eigen Kracht conferentie. Tijdens zo’n bijeenkomst maak je samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst. Het familielid bepaalt hoe de conferentie verloopt. Ook kiest hij/zij de mensen die hij/zij wil uitnodigen. De ervaring is dat familie en bekenden best bereid zijn om een handje te helpen.
  • Wil jij meer ondersteuning van naasten onderling binnen jouw zorgorganisatie? Lees dan hoe jij zoiets kunt opzetten in het artikel ‘Ouders die elkaar steunen: belangrijker dan ooit’.
  • Heb jij voldoende aandacht voor familieleden die zorgen? Doe eens de mantelzorgcheck van Markant. 
  • Bekijk de themapagina ‘Goed in gesprek’ op Zorg voor Beter. De pagina is bedoeld voor professionals in de ouderenzorg. Toch zijn een aantal hulpmiddelen voor gespreksvaardigheden ook prima te gebruiken in de gehandicaptenzorg. 
  • Lees het artikel 'Ouders die elkaar steunen, belangrijker dan ooit'.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.