Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Hoe betrek je familie bij jouw cliënt?

Ook voor mensen met een beperking is het natuurlijk belangrijk dat zij contact onderhouden met familieleden. Zij kunnen alleen moeite hebben met de vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Als ze hier niet in ondersteund worden, kan het zijn dat ze aandacht tekortkomen. Gelukkig kan je als begeleider dit contact vrij eenvoudig aanmoedigen.

Niet vergeten worden door je familie helpt enorm

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Zo vertelt begeleider Boudewijn Vlot: ‘Wij hebben laatst aan naasten gevraagd of ze een kaartje wilden sturen aan onze bewoners. Het lijkt iets kleins, maar met zo’n kaart zijn ze ongelofelijk trots en blij. Het idee dat je niet door je familie vergeten wordt helpt enorm. Vooral in deze tijd van corona.’ Lees de 10 tips voor persoonsgerichte tijdens corona van Boudewijn.

‘Ik heb een speciale Eli-dag georganiseerd’

Ook familieleden zelf kunnen soms goede ideeën hebben hoe je andere familieleden kunt betrekken. Zo vertelt Frans Robben, de oudste broer van Eli met het syndroom van Down: ‘Mijn jongste broer en zus zijn lang niet bij Eli geweest. Over het waarom spraken we nooit.’

‘Nu komen mijn broer en zus weer bij Eli. De schroom is weg.’

‘de zorgorganisatie Amarant begon toen een initiatief om de families te betrekken’, vervolgt Frans. ‘Ik maakte een boekje over Eli, zodat ze wisten wie hij is en waar hij vandaan komt. Ik organiseerde ook een Eli-dag. Alle broers en zussen hebben toen het huis gezien, het team en de bewoners ontmoet. Dat initiatief heeft de verhouding tussen mijn jongste zus en broer en Eli veranderd. Ze komen nu een paar keer per jaar. Ik zou bijna willen zeggen: ze zijn niet meer bang. De schroom is weg.’ Lees het verhaal van Frans

Dit kun jij doen

  1. Breng de familieleden in kaart met het genogram. Dit is gelijk ook een mooie kans om iemand beter te leren kennen. Cliënten ervaren het bovendien als een stukje oprechte belangstelling. Benieuwd naar andere mensen in het netwerk? Maak dan een ecogram
  2. Vraag familieleden eens een kaartje te sturen aan je cliënt. Bijvoorbeeld wanneer iemand jarig is. Dit is een klein gebaar met een groot effect. Op zoek naar meer verjaardagsinspiratie? Bij Active4you organiseerden ze een origineel verjaardagfeest voor een cliënt. Bestuurder Chantal van Fallier vertelt erover in haar blog ‘Deze tijd biedt ook kansen’. 
  3. Organiseer een speciale dag voor je cliënt waarop je familieleden uitnodigt.
  4. Vraag aan een betrokken familielid om een boekje te maken over jullie cliënt. Dit boekje kan je dan aan familieleden laten zien wanneer zij komen.
  5. Vraag aan een betrokken familielid wat jullie samen kunnen doen om andere familieleden te betrekken.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.