Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Ouders met een migratieachtergrond

Mensen met een migratieachtergrond kiezen er vanuit hun cultuur of religie veel vaker voor om zelf voor hun familielid met een beperking te blijven zorgen. Ook voor hun kinderen als die al volwassen zijn. Dit maakt de kans op overbelasting groter. Daarom is het belangrijk om begeleiding op maat aan hen te bieden.

Zelfde culturele achtergrond niet per se nodig

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Maar hoe zorg je voor ondersteuning op maat aan ouders met een migratieachtergrond? Het is goed om in ieder geval te weten dat je daarvoor niet per se dezelfde culturele achtergrond hoeft te hebben. Dat maakt het verhaal van Jahina wel duidelijk. Samen met haar ouders zorgt zij voor haar broer Achmed, met een zwaar meervoudige beperking. Zij hebben goede ervaringen met een Nederlandse begeleidster gehad.

‘Het belangrijkste is dat je begrijpt dat ouders het beste voor hun kind willen’

Jahina: 'Het maakte me niet uit dat de begeleidster een andere culturele achtergrond had. Je kunt je als mens altijd goed verhouden tot de ander. Vooral als je begrijpt dat ouders het beste voor hun kind willen. Ze gaf mijn ouders ook nooit het gevoel dat ze Marokkaans of anders waren. Ze ging gewoon het gesprek aan en nam ze heel serieus. Mijn ouders zijn de Nederlandse taal niet goed machtig. Maar in de gesprekken bleef de begeleidster ze betrekken. Ze was geduldig en vroeg dan aan mij om het ze uit te leggen.’ Lees Jahina's verhaal.

Als je de weg niet kent, kom je in de zorg niet ver

Houd er daarnaast rekening mee dat het voor naasten met een migratieachtergrond lastig kan zijn om hun weg in de zorg te vinden. Zo vertelt Hafida, zus van Hayat, die cerebrale parese heeft: ‘Mijn ouders doen zelf de praktische dagelijkse zorg, en soms steun ik hen daarin. Maar ik help vooral in het contact met zorgverleners en instanties, omdat mijn ouders een taalbarrière hebben. Het is nodig dat ik help. Als je in de zorg niet weet welk pad je moet bewandelen, dan kom je niet ver. Ik heb er inmiddels jaren ervaring mee en heb mijn weg erin gevonden.’ Lees Hafida's verhaal.

Zo bied je begeleiding op maat


 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.