Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Wat als er wantrouwen is?

Soms kan je te maken krijgen met familieleden die een vervelende zorgervaring hebben gehad. Ze hebben daarbij gezien wat het met hun naaste met een beperking deed. Hierdoor kunnen ze ook wantrouwen uiten naar jouw organisatie of naar jou, als begeleider. Lees hun verhalen en wat jij als professional kan doen. 

‘Ze werd daar echt heel ziek’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Om meer begrip te krijgen voor naasten, helpt het om te begrijpen waar wantrouwen naar de zorg vandaan komt. De verhalen van familieleden maken duidelijk dat een vervelende zorgervaring nog lang kan doorwerken. Zo vertelt Hafida Abouridi over haar zus Hayat die cerebrale parese heeft: ‘Het is met mijn zus goed misgegaan tijdens een kort verblijf, toen mijn ouders op vakantie waren. Ze werd daar echt héél ziek, en er is door die instelling toen niet op tijd ingegrepen. Hayat gaf aan dat ze zich écht niet goed voelde, maar ze hadden daar de benodigde ervaring niet en konden niet zo goed met Hayat omgaan.’ 

‘Ook mijn ouders hadden er geen vertrouwen meer in’

Het is goed misgegaan met mijn zus, dat was echt een traumatiserende ervaring voor haar.

‘Ze heeft zes weken met een dubbele longontsteking en een longembolie in het ziekenhuis gelegen’, vervolgt Hafida. ‘Dat was zeven jaar geleden. Het heeft er bij haar heel erg ingehakt. Geestelijk, maar ook lichamelijk. Ze is van zichzelf al wat mager, maar toen zag ze eruit als een levend lijk. Het was echt een traumatiserende ervaring voor haar, waarvoor ze in therapie is geweest. Ook mijn ouders hadden er geen vertrouwen meer in. Pas in 2017 is ze weer gaan logeren.’ Lees Hafida's verhaal.

‘We hebben met Reinder een zeer ernstige situatie meegemaakt’

Ook in het verhaal van Marian Wieggers, komt wantrouwen naar voren. Zij is de moeder van Reinder die een licht verstandelijke beperking heeft. ‘Het kan soms lastig zijn om vertrouwen te hebben in de zorg. We hebben met Reinder een zeer ernstige situatie meegemaakt. Toen hij begin twintig was, hoorde hij dat er in de buurt een nieuwe woonvoorziening kwam. Hij vroeg ons zélf om hem in te schrijven, had zich er sneller op ingesteld dan wij. Dat was een cadeau. Hij is daar gaan wonen, en dat ging eerst goed. Na een poos ontstonden er echter problemen, vooral door het personeelsbeleid.’

‘Begeleiders moeten er echt langer zijn dan twee maanden’

‘Een band opbouwen met een begeleider is een basisbehoefte, die veel gedragsproblemen voorkomt.’

‘De manager had het niet in de hand, en de situatie ontspoorde’, vervolgt Marian. ‘Binnen twee jaar kwamen en gingen er wel vijftig begeleiders. Mensen die weg wilden, maar ook goede krachten die weg móesten. Begeleiders zíjn geen passanten. Wil je kind zich veilig en gelukkig voelen, dan moet hij een band opbouwen. Dat is een basisbehoefte, die veel gedragsproblemen voorkomt. Dan moeten begeleiders er echt langer zijn dan twee maanden.’ Lees Marians verhaal.

Wat kun jij doen?

  • Merk je wantrouwen van familieleden naar de zorg toe? Sta dan stil bij hun verhalen. Vraag waar het vandaan komt. Door dit te onderzoeken zul je het minder persoonlijk nemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook gebruik maken van mentaliseren. Dit betekent dat je je bewust bent van je eigen gevoelens, gedachten en wensen en die van de ander. Van hoe de ander jou beïnvloedt en andersom. Door te mentaliseren kun je beter op naasten reageren.
  • Ga aan de slag met Driehoekskunde. Deze methode benadrukt het belang van een goede basis in de driehoek cliënt-ouders-zorgprofessional. Dat is noodzakelijk voor ouders om hun kind of familielid aan professionals toe te vertrouwen. 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.