Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Kennis van familie waardevol

Familieleden kennen hun naaste als geen ander. Als begeleider hoef en kan je een cliënt nooit zo goed kennen als zij. De kunst is dan ook om vooral gebruik te maken van hun kennis. Leer mee van de verhalen van familieleden en hoe je dit goed kunt doen. 

‘Ze werd daar echt heel ziek’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Het is belangrijk om gebruik te maken van de kennis van familieleden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Hafida Abouridi. Zij maakte een vervelende situatie met haar zus Hayat mee die cerebrale parese heeft. Hafida: ‘Het is met mijn zus goed misgegaan tijdens een kort verblijf, toen mijn ouders op vakantie waren. Ze werd daar echt héél ziek, en er is door die instelling toen niet op tijd ingegrepen. Hayat gaf aan dat ze zich écht niet goed voelde, maar ze hadden daar de benodigde ervaring niet en konden niet zo goed met Hayat omgaan.’ Lees Hafida's verhaal.

Je leert je cliënt veel sneller kennen

Het is slim om altijd de familie in zo'n situatie om advies te vragen. Dan had zo’n situatie met Hayat voorkomen kunnen worden. Daarbij kun je gewoon aangeven dat je het bijvoorbeeld ‘even niet weet'. De ervaring leert dat ouders je er niet om veroordelen en het juist waarderen. Daarnaast is het ook in andere situaties slim om dingen die je niet begrijpt aan naasten voor te leggen. Op die manier leer je namelijk je cliënt veel sneller kennen.

‘De medewerker had een vraag’

Zo vertelt Karin van Rijn, moeder van een zoon met een licht verstandelijke beperking: ‘Mijn zoon kreeg steeds weer een nieuwe persoonlijke begeleider. Op een gegeven moment zei hij tegen een medewerker dat hij weer een nieuwe begeleider kreeg, omdat zijn oude weg was. Dat bleek niet te kloppen en dat begreep de betreffende medewerker niet zo goed.’ Lees het interview met Karin over familie betrekken bij de zorg.

‘Ik snapte wel hoe het werkte in zijn hoofd’

Karin legde het haar dan ook uit en dat verduidelijkte veel: ‘Ik snapte wel hoe het werkte in zijn hoofd. Hij mocht kiezen welke persoonlijke begeleider hij het liefst wilde hebben aan de hand van foto’s. Omdat zijn persoonlijke begeleiders in het verleden vaak weg waren gegaan, wist ik dat hij ook nu weer van diezelfde logica uitging. Dus: “Als ik moet wisselen van persoonlijke begeleider, gaat de ander weg”.’

Wat kun jij doen?

  • Ga aan de slag met Driehoekskunde. Deze methode benadrukt het belang van een goede basis in de driehoek cliënt-ouders-zorgprofessional. Dat is noodzakelijk voor ouders om hun kind of familielid aan professionals toe te vertrouwen. 
  • Bekijk deze vijf gesprekstips voor een prettig contact tussen begeleider en naaasten.
  • Bekijk de werkmethode ‘Bouwstenen voor familiebeleid’. 
  • Wil je de wensen weten en naasten? Bekijk dan de tips in het artikel ‘Hoe haal je wensen van cliënten en naasten op?’.
  • Met de methodiek ‘Als je het ons vraagt’ kun je samen met cliënten en naasten in gesprek. Samen kunnen jullie  hiermee verbeteringen bedenken en toepassen. 
  • Volg de online cursus ‘Samenwerken, hoe doe je dat?’ Met deze cursus verbeter je de samenwerking met familie en vrijwilligers. Of bekijk de interactieve video’s over samenwerken. 
  • Heb oog voor het hele netwerk van jouw cliënt. Bijvoorbeeld door de (digitale) publicatie ‘Aan de slag met sociale netwerken'. Hiermee kun je als begeleider inzicht krijgen in de 44 meest bekende instrumenten en methoden. Zoals sociale netwerkkaarten.
  • Steeds meer ouders beginnen zelf met een zorgorganisatie. Is jouw organisatie ook op initiatief van naasten? Dan is aanmelden bij de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven (LVOI) wellicht interessant. De LVOI wil zich sterk maken voor goede wetgeving en tegen onnodige registratielasten. Gezamenlijk kun je dat beter aanpakken dan ieder apart.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.