Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Ondersteun familie goed

Het is belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf zorgen. Dan zijn zij beter in staat om er ook echt voor hun naaste met een beperking te zijn. Als begeleider kun je hen hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door hierover met hen het gesprek aan te gaan. Of hen te wijzen op respijtzorgmogelijkheden.

‘Na jaren van zorgen en zwijgen begon het slecht met mij te gaan’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Soms betekent ‘goed voor jezelf zorgen’ dat een naaste eerst voor zichzelf moet kiezen. Om daarna het zorgen weer op te pakken. En dan op zo’n manier dat de naaste het wel volhoudt. Zo vertelt Lisette van Driest over het bezoeken van haar vader met een verstandelijke beperking: ‘Na jaren van zorgen en zwijgen begon het met mij slecht te gaan. Ik had veel hoofdpijn, kwam bij een psycholoog terecht. Ik ontkende bij die psycholoog dat het iets te maken had met mijn vader, maar zij prikte daar doorheen en zei: jij hoeft niet te zorgen voor zijn geluk. Dat was belangrijk: een ander vertelde mij dat ik die verantwoordelijkheid niet hoefde te nemen.’ Lees het verhaal van Lisette

‘Dat even overnemen van zorg: dat is heel belangrijk.’

Daarnaast kan het fijn zijn voor een naaste om gebruik te maken van respijtzorg. Dat heeft ook Carmen Vincinta gemerkt. Ze is moeder van een tweeling met autisme en een verstandelijke beperking. ‘Ik heb van zorgorganisatie Cordaan altijd veel steun gehad en dat is heel belangrijk voor me’, vertelt Carmen. ‘Ik had bijvoorbeeld vorig jaar nooit naar Suriname hebben kunnen gaan als ze me niet hadden geholpen. Zij hebben toen de volledige zorg overgenomen. Dat is heel belangrijk, niet te onderschatten.’ Lees meer over Carmen.

Wat kun jij doen?

  • Sommige gemeenten of steunpunten hebben een handige website met het actuele respijtzorgaanbod. Bekijk het aanbod in jouw gemeente. Google ‘Gemeente (NAAM) + respijtzorg’. 
  • Wijs familieleden op de mogelijkheid van respijtzorg. Een op de drie mantelzorgers blijkt namelijk niet op de hoogte van mantelzorgondersteuning. In de infographic ‘Toeleiding respijtzorg’ lees je wat jouw organisatie kan doen. 
  • Bekijk de infographic van het Expertisecentrum Mantelzorg. Zo krijg je zicht op de verschillende vormen van respijtzorg. 
  • Een jaar lang werkten verschillende organisaties in Nederland aan betere respijtzorg in hun regio. Hun doelen varieerden. Van betere toegang tot respijtzorg tot samenwerking tussen gemeenten. Op de pagina ‘Werkplaatsen Respijtzorg’ lees je de inzichten en geleerde lessen. 
  • Wijs ouders op het platform (Sch)ouders. Hier vinden zij onderwerpen waar ouders van zorgintensieve kinderen mee te maken hebben. Of EMB Nederland. Dit is de vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en hun naasten. Of op de website van 2CU. 2CU richt zicht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het gaat hierbij om het hele gezin van een kind met een Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperking (ZEVMB).
  • Bekijk de 8 (film)portretten van familieleden met een zorgintensief kind. 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.