Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Wat als ouders er later niet meer zijn?

Het is te begrijpen dat familieleden hun naaste met een beperking nooit helemaal kunnen loslaten. Toch komt er voor ouders ooit de dag dat ze er niet meer voor hun kind met een beperking kunnen zijn. Het is belangrijk dat je als begeleider ouders helpt hierop in te spelen. Dan zal de klap namelijk minder groot zijn voor hun kind.

‘Het zal lastig voor mijn vader zijn om dingen uit handen te geven’

 

Veertien inzichten en tips over samenwerken met familie

Dit inzicht komt uit een serie verhalen van  familieleden. Wil je alle tips op een rij? Bekijk dan de pagina ‘Veertien inzichten en tips uit de verhalen van familieleden’.
Lees verder
Voor ouders is het soms lastig om de zorg meer uit handen te geven. Zo vertelt Anne Visser, zus van Eva, die meervoudig beperkt is: ‘Mijn vader en Eva hebben een enorm sterke band. Die is nergens mee te vergelijken. Ze zitten echt samen in hun bubbel. Veel veranderingen moeten daarom bij mijn vader beginnen, maar hij vindt het moeilijk die in gang te zetten. Hij wil het eigenlijk liever niet loslaten en wil voor haar zorgen zolang als hij kan. Het zal lastig zijn voor hem om dingen uit handen te geven. Maar ik wil dat dat moment komt als hij er nog is. Dat het voor Eva geen harde breuk wordt.’ Lees het verhaal van Anne.

‘Wie zorgt er voor Achmed als jullie dat niet meer kunnen?’

Het is daarom goed om op een gegeven moment toch het gesprek met ouders te voeren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Jahina. Zij zorgt voor haar broer Achmed met een zwaar meervoudige beperking. Jahina: ‘Mijn ouders worden steeds ouder. Daarom ben ik op een gegeven moment het gesprek met ze aangegaan over een lastig onderwerp: “Wie zorgt er voor Achmed als jullie dat niet meer kunnen?”’. 

‘Zorg door broers en zussen geen haalbare verwachting’

​‘In onze cultuur is de onuitgesproken verwachting dat de broers en zussen dan de zorg overnemen,’ vertelt Jahina. ‘Maar met de zorgbehoefte van Achmed, is dat alleen geen haalbare verwachting.’ In dit geval heeft de zus van Achmed het aangekaart. Maar ook als begeleider kun je natuurlijk het gesprek aangaan. Lees Jahina's verhaal

Dit kun jij doen

  • Bekijk het zorgtestament op de website van Stichting Netwerk Rondom. Hiermee kun je regelen wie de zorg voor een kind met een beperking overneemt als de ouders er niet meer zijn.
  • Mensen met (zeer) ernstige meervoudige beperkingen (Z)EVMB) worden steeds ouder. Ouders hebben dan ook zorgen over hun toekomst. Het Amsterdam UMC doet hiernaar onderzoek. Op basis hiervan komen zij met aanbevelingen. Zo kunnen organisaties stappen zetten in toekomstbestendige zorg. Wil je op de hoogte blijven van de resultaten? Stuur dan een mailtje naar Kasper Kruithof (k.kruithof@amsterdamumc.nl). 
  • Luister de podcast ‘Wat als ik het niet meer kan?’ op Soundcloud. Zo krijg je een idee van hoe het voor ouders is om deze zorg te dragen. 
  • De 44-jarige autist Kees woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs-zorg vol? En wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen? Bekijk de documentaire ‘Het beste voor Kees’. 


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.