Technologie kan het leven van mensen een stuk aangenamer maken. Maar wat doe je als een robot een maatje wordt van een cliënt?
Casus robotkat
Jurgen is dol op dieren. Toen hij nog thuis woonde had hij twee katten, een lapjeskat en een zwart-witte kater. Maar op de woongroep zijn katten niet toegestaan. Jurgen zegt en roept al maanden dat hij zo graag een huisdier wil. Zijn begeleiders zoeken naar een oplossing en besluiten om een robotkat aan te schaffen, voor de hele groep.
Jurgen was dolblij toen hij het robotkatje zag. Samen met de andere bewoners van de groep gaven ze haar een naam: Mies. Jurgen knuffelt en borstelt haar elke dag en als zijn moeder op bezoek komt laat hij Mies trots zien. Ook de andere bewoners zijn gehecht geraakt aan de kat.
Na een maand wordt Mies weggehaald. De robotkat wordt ingezet bij de volgende groep. Het is namelijk te duur om voor elke groep een robot aan te schaffen. Jurgen kan niet geloven dat Mies weg moet en is ontroostbaar. ‘Ik mis mijn maatje’ zegt hij steeds.
Wat vind jij?
De poll is inmiddels gesloten. Bekijk de uitslag:
Casus: Robotkat als maatje?
Wat zou jij doen?
De poll is gesloten.
Ik doe niets. Een robot kan nooit een echt maatje worden dus het gemis zal vanzelf minder worden.
Ik bespreek met de familieleden van Jurgen of het mogelijk is dat zij een robotkat voor hem kopen.
Ik bespreek met Jurgen en andere bewoners dat ze de robotkat wel mogen opzoeken elders in de woongroep.
Ik spreek de leidinggevende hierover aan en vindt dat hij /zij het niet kan maken de robotkat weg te halen bij bewoners die hier veel plezier aan beleven.
We maken een roulerend systeem en ik leg uit aan de bewoners dat de robotkat tijdelijk in de groep is en soms logeert in een andere groep. En dat de kat uiteindelijk weer terugkomt.
Anders namelijk… (klik op 'reageer' onder dit artikel)
Aantal stemmen: 113
Lees de reactie van Sandra Suijkerbuijk, expert eHealth op de uitslag van de poll
Bekijk ook de andere casussen