Naar hoofdinhoud Naar footer

Eigen regie

Gepubliceerd op: 06-05-2024

We hebben veel woorden om mensen zelf te laten beslissen, een stem te geven. Denk aan inspraak en eigen regie, maar ook aan autonomie, zelfredzaamheid, empowerment en zeggenschap. Toch is eigen regie voor mensen met een beperking nog niet overal vanzelfsprekend.

In Nederland leren, wonen en werken mensen met een beperking nog vaak in een speciale omgeving. Er wordt nog veel óver hen beslist. Daarmee loopt Nederland achter op internationale ontwikkelingen, waarbij ondersteuning zich vooral richt op mensen een zo gewoon en zelfstandig mogelijk leven laten leiden.

Zelfstandig meedoen

We zien wel een verschuiving naar meer zelfstandig meedoen. Dat vraagt om een nieuwe stijl van ondersteunen van de professional. Hoe werk je aan participatie en eigen regie voor cliënten en hoe word je als ondersteuner meer een netwerker?

Cliëntvertrouwenspersoon

Heeft jouw cliënt een probleem of een klacht? Kom hij/zij er zelf niet uit? Laat je cliënt contact opnemen met een cliëntvertrouwenspersoon. Met onderstaande filmpjes kun je een cliënt alvast informeren.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Agenda-items eigen regie

Er zijn geen agenda-items gevonden