Naar hoofdinhoud Naar footer

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers belangrijk is

Jonge mantelzorgers kunnen vaak ondersteuning gebruiken. Toch vragen ze daar niet snel om. Terwijl ze wel last kunnen hebben van stress, piekeren of sombere gevoelens. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie aandacht voor ze heeft.

1 op de 5 jongeren groeit op met een ziek gezinslid. Het kan hierbij gaan om een ouder, broer, zus, opa, oma of goede vriend met een langdurige ziekte. Of iemand met een beperking, geestelijke ziekte of verslaving. Jonge mantelzorgers zorgen voor en maken zich zorgen om. Ze kunnen daardoor last hebben van stress, piekeren of sombere gevoelens. Maar ook vermoeidheid, slaapproblemen of lichamelijke klachten kunnen voorkomen.

Ook mooie kant

Deze klachten kunnen invloed hebben op hoe goed zij presteren op school. En hoe zij zich ontwikkelen in hun latere leven. Dit betekent trouwens niet dat er alleen maar vervelende kanten aan zitten. Jonge mantelzorgers vinden het ook prettig dat ze iets kunnen doen voor hun familie. Ze ontwikkelen daardoor mooie eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het goed kunnen inleven in anderen.

Nog te vaak onzichtbaar

Voor jonge mantelzorgers is zorgen voor een naaste vaak heel normaal. Zo normaal dat ze zichzelf niet zien als jonge mantelzorger. Ook zullen ze niet zo snel om hulp vragen. Daarnaast vergeten ze vaak te zorgen voor hun eigen behoeftes. Dit omdat ze gewend zijn dat de aandacht uitgaat naar het zieke familielid. Hierdoor zijn jonge mantelzorgers vaak nog een onzichtbare groep.

Dit kan jouw organisatie doen

Jouw organisatie kan ondersteuning regelen voor jonge mantelzorgers. Dit is wat jullie zouden kunnen doen:

  • Bied namens jouw zorgorganisatie de Veerkrachtstraining ME-WE aan. Deze training ondersteunt jonge mantelzorgers. Heb je interesse in de training? Stuur dan een mail aan mewesupport@vilans.nl. De training is ontwikkeld door Vilans en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voor het project ME-WE. 
  • Organiseer een netwerkbijeenkomst. Hiermee kun je in gesprek gaan over meer aandacht voor jonge mantelzorgers in jullie regio. Bekijk de handleiding voor het organiseren van een netwerkbijeenkomst. 

Tips jonge mantelzorgers

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items jonge mantelzorgers

Er zijn geen agenda-items gevonden