Naar hoofdinhoud Naar footer

Autisme - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 30-06-2022

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over autisme. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Video's over autisme

In Casperger's Magazine vind je video's over autisme. Het magazine is gecreëerd samen met een jongen die is gediagnosticeerd met Asperger. Hijzelf geeft via het magazine zijn visie op de diagnose en op de impact van Asperger op zijn leven. Hij geeft hierover lezingen op scholen en universiteiten. Het is aan ons om goed te luisteren. De handleiding van het magazine (pdf) kan hier ook bij helpen.

Er is op YouTube nog veel meer te vinden. Zo heeft DSiN een sectie Disability Studies en autisme.

Methoden bij autisme

Geef me de 5

Ontwikkelaar Colette de Bruin omschrijft deze methode als ‘Auti-Communicatie’. Een brug tussen mensen met en zonder autisme. Daarbij maakt ze vanuit persoonlijke ervaring duidelijk wat voor mensen met autisme belangrijk is en welke vorm van ondersteuning enig hout snijdt.

Ik ben speciaal

'Ik ben speciaal' is ontworpen om mee te werken: de persoon met autisme doorloopt samen met een volwassen persoon de verschillende werkbladen.

Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB)

De IRB ondersteunt cliënten bij het inventariseren en realiseren van hun eigen wensen en doelen.

Vanuit autisme bekeken

Programma Vanuit autisme bekeken heeft als doel bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin mensen met autisme goed kunnen participeren. Je vindt op de website handige producten. Ook kwamen er drie nuttige websites voort uit het programma:

Autismewegwijzer

Informatie voor mensen met autisme en hun naasten op alle levensterreinen

Wat vind ik

Overzicht van aanbod (producten en diensten) op het gebied van autisme. Je vind hier onder meer boeken, coachingsaanbod, evenementen en nog veel meer.

U aan zet

Handvatten voor mensen zonder autisme om om te leren gaan met mensen met autisme.

Ouder worden met autisme

Autisme duurt een leven lang en de meeste mensen met autisme zijn volwassenen. De groep ouderen met autisme was een blinde vlek op de kaart, in de literatuur was er nauwelijks iets over te vinden. Inmiddels is hier meer aandacht voor. De gids ‘ouder worden met autisme’ helpt hulpverleners om autisme te herkennen zodat de juiste zorg verleend kan worden. Bekijk hier de gids.

Meer weten over autisme bij ouderen? Bekijk dan deze pagina op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Handige links

Autisme: de Zomereik

Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. De cartoons maken deel uit van de DSiN cartoonserie ‘Mixed Forest’. 

Autisme kreeg de zomereik. De zomereik is zeer variabel van groeivorm. Deze variatie vind je ook terug binnen het autismespectrum. Ook bij ASS is er sprake van grote variatie. Mensen met autisme zijn op het ene gebied vaak heel sterk, terwijl ze iets anders opvallend slecht kunnen.

Deel deze pagina via:

Soort

Lesmateriaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Disability Studies in Nederland (DSiN)

Bron

Disabilitystudies.nl

Prijs

Gratis