Naar hoofdinhoud Naar footer

Beautiful Me! Psycho-educatie pakket voor jongeren met LVB

Gepubliceerd op: 20-09-2021

Met Beautiful Me! kunnen begeleiders in gesprek gaan met jongeren met een LVB over moeilijke onderwerpen, waaronder middelengebruik en verslaving.

YouTube video thumbnail

Beautiful Me! is een psycho-educatie pakket. Het is een hulpmiddel om als professional met een jongere met een LVB en/of zijn omgeving in gesprek te gaan over moeilijke onderwerpen. Zoals middelengebruik en verslaving, maar ook bijvoorbeeld pesten, seks en hulp vragen.

Beautiful Me! bestaat uit korte fimpjes en instructiebladen. In de filmpjes vertellen jongeren met een LVB vanuit hun eigen kennis en ervaring over het thema, zoals middelengebruik en verslaving. Ook geven zij tips hoe andere jongeren goed voor hun eigen veiligheid en gezondheid kunnen zorgen. Een korte trailer van Beautiful Me! kun je hier vinden.

Heb je interesse in de filmpjes en instructiebladen van Beautiful Me!? Je kunt een berichtje sturen naar het e-mailadres: beautiful.me@sheerenloo.nl om het pakket kosteloos te bestellen.

Lees meer over deze behandeling

Casus

Mila (16 jaar) drinkt alcohol. Haar vriend Lenny (17 jaar) gebruikt cannabis. Beiden hebben een LVB en willen niet stoppen met het gebruik van deze middelen. Mila zegt: “Ik luister écht niet naar jou, papa.” Lenny zegt: “Ik doe lekker waar ik zelf zin in heb, ook al ben je mijn begeleider.” Hoe kun je als begeleider, leerkracht of familielid het gesprek aan gaan over alcohol- en drugsgebruik?​

Fase van verslaving

  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Beautiful Me! is gemaakt door ’s Heeren Loo. Het is gemaakt op basis van de ervaringen van jongeren met een LVB en de moeilijkheden die anderen ervaren in het bespreken van bijvoorbeeld middelengebruik en verslaving met hen. 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands