Naar hoofdinhoud Naar footer

Cognitieve gedragstherapie voor jonge mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 22-02-2022

Behandelaren die cognitieve gedragstherapie (CGT) aan kinderen, adolescenten en jongvolwassenen met een LVB geven of hier nog over nadenken, vinden op deze pagina handige downloads zoals de gratis handreiking CGT die veel handvatten biedt.

Handreiking CGT

Je leest in de handreiking waarom een goede indicatiestelling belangrijk is. Wat zijn de minimale voorwaarden om van CGT te profiteren? Welke aanpassingen zijn nodig in de behandeling van cliënten met een LVB? Er wordt uitgelegd waarom een integrale benadering belangrijk is, die zowel de jeugdige, de ouders als het systeem betrekt.

Download de handreiking onderaan deze pagina. 

Het Stappenplan CGT

Het Stappenplan CGT bij jeugdigen met een LVB geeft een helder overzicht van de 4 stappen:

  1. Diagnostiek en indicatiestelling;
  2. Aanpassingen CGT bij jeugdigen met een LVB;
  3. Monitoring en stoppen met de behandeling;
  4. Alternatieven.

Bron: Cognitieve gedragstherapie bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en een psychische stoornis is een handreiking van de Academische Werkplaats Kajak.

Handreiking VR-therapie

Bij Amarant wordt al enige tijd gewerkt met Virtual Reality (VR)-therapie. Amarant deelt de kennis over deze therapie in de handreiking 'VR therapie bij cliënten met een LVB' (pdf). Hoe virtual reality cognitieve gedragstherapie en vaktherapie ondersteunt, wordt in onderstaande video uitgelegd. 

YouTube video thumbnail

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands