Naar hoofdinhoud Naar footer

Gesprekswaaier Mij een zorg

Gepubliceerd op: 23-08-2022

Gesprekswaaier Mij een zorg ondersteunt je in elke fase van de begeleiding van je cliënt bij een gesprek over middelengebruik, gamen of gokken.

Het is handig om als begeleider middelengebruik te leren herkennen en hiernaar te kunnen vragen. Je kunt dit soort deskundigheidsbevordering aanvragen bij de Verslavingszorg in jouw buurt. Deze gesprekswaaier helpt je het best als je eerst deze deskundigheidsbevordering hebt gehad.

Ondersteuning bij een gesprek over middelengebruik

  • De waaier geeft tips en handvatten aan zorgprofessionals.
  • Hij helpt inzicht te krijgen in het gebruik.
  • Hij helpt vroeg risicovol gebruik te herkennen.
  • Hij helpt je om de cliënt beter te kunnen begeleiden naar passende zorg.
  • Het geeft handvatten en richting aan een gesprek over alcohol en andere drugs of gamen.

Bestel de gesprekswaaier in fysieke vorm voor 3 euro of download als pdf-bestand deze onderaan de pagina.

Gebruik van de gesprekswaaier

Je gebruikt Mij een zorg op de volgende manier:

  • Deze waaier helpt je om je gesprek over alcohol, gamen, gokken, roken, cannabisgebruik en andere middelen voor te bereiden. Het verschil met een boekje is dat je het niet in een vaste volgorde hoeft te lezen.
  • Bepaal van te voren wat het doel is van het gesprek met de client. Lees dan deze waaier door en kijk welke bladzijde voor jou het meest helpend kan zijn.
  • Je kunt tijdens je werk de tips in de omgang met cliënten met een licht verstandelijke beperking, de fasen van gebruik of de klachtenlijst erbij pakken.
  • Je kunt tips die gebaseerd zijn op Motiverende Gespreksvoering inzien.
  • in de waaier zijn voorbeeldvragen beschreven, voor als je niet goed weet welke vragen je kunt stellen.
  • Je kunt tijdens het gesprek best af en toe in de waaier kijken en met je cliënt bespreken waar je naar op zoek bent. Dat helpt om te begrijpen wat je samen aan het doen bent in het gesprek.
  • Zoek je meer informatie? Bekijk dan de tips voor folders, websites en materiaal, achterin de gesprekwaaier.

Casus

Begeleider: "Ik wil voorkomen dat er wrijving ontstaat tussen mijn cliënt en mij. En dat is best moeilijk. Het kan best lastig zijn om mijn eigen observaties ter sprake te brengen, zonder dat er verwijdering ontstaat. Soms kan het moeilijk zijn om te moeten vertrouwen op wat de client vertelt, terwijl je zelf hele andere observaties hebt en je zorgen maakt. De client maakt zich vaak helemaal geen zorgen. Het is moeilijk om een goed beeld te krijgen van het gebruik en het kan lastig zijn om dit in alle openheid te bespreken."

Onderbouwing bruikbaarheid

  • Practice-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.
  • Ervaringskennis. Kennis op basis van de ervaringen van cliënten of verwanten.

Beoordeling
De inhoud van de waaier is gebaseerd op onderdelen van Motiverende Gespreksvoering en Cognitieve gedragstherapie. De kennis is gebaseerd op de inhoud van de deskundigheidsbevordering de geaccrediteerde Training Signaleren en Bespreekbaar maken van Middelengebruik ontwikkeld door Jellinek Preventie. De waaier is getest en op basis van deze ervaringen aangepast. Een medewerker zei: "Heel handig, alles is zo overzichtelijk! Door de waaier te gebruiken was ik echt beter voorbereid voor een gesprek over alcohol met mijn cliënt."

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Handreiking

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Jellinek, Cordaan en Amsta Karaad