Naar hoofdinhoud Naar footer

Hartcoherentietraining: werken met je hart

Gepubliceerd op: 11-08-2020

In de hartcoherentietraining 'Werken met je hart' werken zorgverleners door middel van biofeedback aan hun veerkracht. Daarmee vergroten ze hun stressbestendigheid en voorkomen zo uitval of zelfs een burn-out. Begeleiders blijven langer met plezier en voldoening hun werk doen en hun houding heeft een kalmerende werking op mensen met EMB die onrust ervaren.

In de training 'Werken met je hart' leer je adem te halen op een eigen optimale snelheid waardoor je controle krijgt over de balans tussen hartslag en ademhaling. Je leert hoe je met behulp van de ademhaling kunt herstellen van stressvolle situaties en hoe je jezelf vaker rustig en harmonieus kunt voelen. Door thuis te oefenen met de apparatuur kun je:

 • makkelijker omgaan met stressvolle situaties
 • je beter voorbereiden op stressvolle situaties
 • minder energieverlies ervaren gedurende je werkdag
 • sneller herstellen 

Naast het thuis oefenen bestaat de training uit een aantal groeps- of individuele bijeenkomsten met een trainer. Met behulp van een werkboek ontdek je jouw patronen en emoties. Ook krijg je beter zicht op wat je energie geeft en wat je energie kost. 

Meer informatie over de training? 

Afhankelijk van de situatie vindt de training individueel of in een groep plaats, de belangrijkste onderdelen van de training zijn:

 • De bijeenkomsten (4 in een groep of 6 individueel) vinden binnen een tijdsbestek van 2 à 3 maanden plaats
 • Locatie: bij de organisatie
 • Inner Balance trainer 
 • Werkboek; Werken aan Veerkracht van HeartMath
 • Gevalideerde voor- en nameting door Soffos  
 • Ook een workshop of een teamochtend is mogelijk.

Neem contact op met Annemiek Grijpma via 06-30728481 of mail naar annemiek@canzo.nl

Onderzoeksresultaten

Van 1129 mensen die deze training volgden bij Heart Math is gekeken naar hun functioneren op verschillende gebieden, zoals psychisch functioneren, emoties, lichamelijk welzijn, manier waarop iemand omgaat met stress en gezondheid. Op alle gebieden werd na afloop van de training verbetering gemeld.

 • Download het onderzoeksverslag over stress en REM onderaan bij downloads.

Dit onderzoek laat zien dat de training (in een relatief korte periode) een positieve uitwerking heeft op moeders van kinderen met ADHD of ASS. Ze vermijden de stress niet meer en weten er beter mee om te gaan. Deze moeders vertellen dat ze positieve effecten ervaren en dat ze veel minder last hebben van stress. Indirect effect van deze training is dat de kinderen in de thuissituatie minder vaak last hebben van driftbuien. Trainen met hartcoherentie is dus zinvol en effectief.

 • Download een onderzoek over stress en de toepassing van hartcoherentie onderaan bij downloads.

Casus

Axel is een man met ernstige vergroeiingen, zijn lijf doet vaak pijn. Als hij pijn heeft hoor je hem jammeren en kreunen. Daarbij heeft hij een verwilderde blik in zijn ogen. Axel is snel benauwd en raakt vaak in paniek. Begeleiders willen hem graag helpen, maar zitten vaak met hun handen in `t haar. Het enige wat ze kunnen doen op zo`n moment is rustig bij hem zijn, zorgen dat hun eigen stress verdwijnt en er zo voor zorgen dat Axel kalmeert. Samen zijn troost hem. Wat is het dan fijn dat de begeleider van Axel weet hoe ze zichzelf kan kalmeren. Ze heeft dat heeft geleerd met behulp van de hartcoherentietraining. Zo kan ze Axel toch helpen​!

Thema's

 • emotioneel welbevinden
 • interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid website 

Research based. Kennis op basis van onderzoek en op basis van onderzoek naar werkzaamheid.

Beoordeling:

De gebruikte methode van Heart Math, de werken aan veerkracht methode is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is er veel onderzoek gedaan naar HRV(hartritme variabiliteit) als graadmeter voor veerkracht en stressbestendigheid. Bron: Heartmathbenelux 

Bronnen:

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 21-04-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Training

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands