Naar hoofdinhoud Naar footer

Leidraad LVB en middelengebruik in het vizier

Gepubliceerd op: 24-06-2021

De leidraad LVB en middelengebruik in het viziergeeft een overzicht van kennisproducten die je helpen bij het begeleiden van mensen met licht verstandelijke beperkingen in combinatie met verslavingen, zoals alcohol- en drugsgebruik. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen.Doel is ook om desamenwerking tussenverstandelijk gehandicaptenzorg en verslavingszorg te verbeteren.

De leidraad is bedoeld voor directe begeleiders, ouders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken, ondersteuners in de langdurige gehandicaptenzorg en alle anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met licht verstandelijke beperkingen.

Visie achter de leidraad

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen een groter risico op verslavingsproblemen. In deze leidraad gaan we ervan uit dat middelengebruik zowel problematisch als niet-problematisch kan zijn. Vanuit welke visie (gedachte) wordt deze leidraad ontwikkeld? Lees meer over de visie (pdf onderaan de pagina).

Hoe lees je de leidraad?

De leidraad is een verzameling met kennisproducten. Gebruik de leidraad om bekende kennisproducten snel te vinden, of om inspiratie op te doen voor nieuwe producten die je kunnen helpen in de begeleiding van mensen met licht verstandelijke (beperkingen). Alle kennisproducten worden ingeleid een praktijkvoorbeeld (casus) met een ondersteuningsvraag.

40 kennisproducten

Uit de inventarisatie binnen 'LVB in het vizier en middelengebruik' bleek dat begeleiders, stafmedewerkers, onderzoekers, verwanten en adviseurs met deze kennisproducten werken en deze aanraden aan anderen.

Bekijk de kennisproducten

Feedback

Graag horen wij wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil je jouw feedback met ons delen? Vul het formulier in

Meer informatie:

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder