Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Cognitieve gedragstherapie-plus

Gepubliceerd op: 02-06-2021

CGT+ is een cognitief gedragstherapeutische behandeling van problematisch middelengebruik bij mensen met een lichte verstandelijke beperking.

CGT+ is een behandelinterventie voor volwassenen met een LVB en problematisch middelengebruik. Het bestaat uit een handleiding voor behandelaren en een werkboek voor cliënten. Het doel van CGT+ is om de verslaving te doorbreken en een terugval in middelengebruik te voorkomen. Er wordt hieraan gewerkt door psycho-educatie (uitleg over hoe dingen werken), het oefenen met nieuwe vaardigheden (zelfcontrolemaatregelen, zoals afstand nemen of ‘nee’ zeggen), en belonen van successen.

Bijeenkomsten en groepsbijeenkomsten

CGT+ is speciaal ontwikkeld voor cliënten met een LVB. Dit betekent bijvoorbeeld dat er meer wordt geoefend en meer herhaling zit in de behandeling, dan dat normaal gesproken het geval is. Individuele bijeenkomsten en groepsbijeenkomsten worden afgewisseld. In de individuele bijeenkomsten speelt de vertrouwenspersoon een belangrijke rol. Dit is iemand uit het netwerk van de cliënt die hem kan ondersteunen gedurende de behandeling. Bijvoorbeeld een familielid of vriend, maar zeker ook een begeleider vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Casus

Irene (43) heeft al meerdere behandelingen in de verslavingszorg achter de rug. Meestal stopte ze voortijdig, omdat ze er voor haar gevoel niet zoveel aan had. Haar behandelaren hadden de indruk dat haar beperking hierin een rol speelde: de gebruikelijke behandelingen sloten gewoon niet zo goed aan. Mede dankzij de aanmoediging van haar begeleider Cees durft Irene een nieuwe poging te wagen om hulp te krijgen. Haar verslavingszorg behandelaar stelt voor om met de CGT+ aan de gang te gaan: praktisch oefenen met controle over je middelengebruik krijgen. Wat is in deze behandeling de rol van Cees?

Fase van verslaving

Fase

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based en research-based. Kennis op basis van ervaring en kennis van onderzoek. 

Beoordeling

CGT+ is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Voor de behandeling van verslavingsproblematiek zijn deze technieken inmiddels al in veel verschillende onderzoeken effectief gebleken. Qua inhoud is CGT+ dus grotendeels identiek aan de reguliere CGT, voor de behandeling van verslaving bij mensen zonder een LVB. Wel zijn er aanpassingen gedaan in vorm, om de behandeling beter te laten aansluiten bij mensen met een LVB.

Er zijn verschillende kleine pilot studies gedaan naar de bruikbaarheid van CGT+. De resultaten ervan zijn positief: cliënten gebruiken na afloop van de behandeling minder alcohol en drugs en behandelaren zijn positief over het protocol. CGT+ wordt inmiddels breed gebruikt binnen zowel de verslavingszorg, als de algemene GGZ en verstandelijk gehandicaptenzorg.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Behandeling

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands