Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode MijnLevenMijnRitme

Gepubliceerd op: 28-07-2021

Siza ontwikkelde in 2017 MijnLevenMijnRitme (MLMR), een methode om het 24-uursritme voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door inzet van technologie. Als aanvulling hierop ontwikkelde Siza in 2019 de methode MijnLevenMijnRitme Goede Morgen.

Dagritme centraal bij MijnLevenMijnRitme

Bij MijnLevenMijnRitme (MLMR) staat het verbeteren van het dagritme centraal. De methode stelt de cliënt centraal en gaat uit van de overtuiging dat iedere cliënt vanuit een optimaal persoonlijk leefritme een zo goed mogelijke kwaliteit van leven heeft. Door de methode zijn cliënten overdag alerter en een stuk minder onrustig in de nacht. De stoelgang verbetert en het aantal slaapmomenten overdag is aanzienlijk minder.

Bekijk de video

Verbeteren van het 24-uurs ritme

Met MLMR kun je onderzoeken op welke manier je het 24-uurs ritme van mensen kunt verbeteren door inzet van technologie. Meer informatie vind je in het nieuwsitem over MijnLevenMijnRitme.

Goede Morgen methodiek voor een goede nachtrust

De aanvullende methodiek Goede Morgen richt zich op de nacht en het slapen. Een goede nachtrust is belangrijk en van invloed op het dagritme. De reden voor Siza om ook aandacht te besteden aan het thema slaap is het gegeven dat 70 procent van de mensen met een verstandelijke beperking een verstoord slaapritme heeft.

Wakker worden met het geluid van fluitende vogels

Met Goede Morgen concentreerde Siza zich op het proces van lekker wakker worden om zo de overgang tussen de nacht en de dag gemakkelijker te maken. Met behulp van technologie gaat er bij cliënten een kwartier voordat de zorgmedewerker binnenkomt een lamp branden, waar na 5 minuten het geluid van fluitende vogels bij komt. 

In een interview van Sanne van der Hagen vertelt Rutger Sijbers van Siza hoe zij bij het ontwikkelen van de methodiek Goede Morgen te werk zijn gegaan.

Over Siza

Siza biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Siza ondersteunt op momenten dat het nodig is en daagt mensen uit om hun grenzen waar mogelijk te verleggen. Siza heeft 150 locaties verspreid over Gelderland en Midden-Brabant.

De contactpersoon bij Siza voor dit project is Rutger Sijbers.

LEES MEER OVER MIJNLEVENMIJNRITME EN DE THEMA'S EMB EN TECHNOLOGIE

Nieuwsitem over MijnLevenMijnRitme Goede Morgen (sep 2019)

Cliëntgroep Ernstige Meervoudige Beperkingen (EMB)

Thema Digitale zorg

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Siza