Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode MijnLevenMijnRitme Goede Morgen

Gepubliceerd op: 28-07-2021

Laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Siza ontwikkelde in 2017 MijnLevenMijnRitme (MLMR), een methode om het 24-uursritme voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door inzet van technologie. Als aanvulling hierop ontwikkelde Siza in 2019 de methode MijnLevenMijnRitme Goede Morgen.

Dagritme centraal bij MijnLevenMijnRitme

Bij MijnLevenMijnRitme (MLMR) staat het verbeteren van het dagritme centraal. De methode stelt de cliënt centraal en gaat uit van de overtuiging dat iedere cliënt vanuit een optimaal persoonlijk leefritme een zo goed mogelijke kwaliteit van leven heeft. Door de methode zijn cliënten overdag alerter en een stuk minder onrustig in de nacht. Met MLMR kun je onderzoeken op welke manier je het 24-uurs ritme van mensen kunt verbeteren door inzet van technologie. Meer informatie daarover vind je in het kennisproduct MijnLevenMijnRitme.

Goede Morgen methodiek voor een goede nachtrust

De aanvullende methodiek Goede Morgen richt zich op de nacht en het slapen. Een goede nachtrust is belangrijk en van invloed op het dagritme. De reden voor Siza om ook aandacht te besteden aan het thema slaap is het gegeven dat 70 procent van de mensen met een verstandelijke beperking een verstoord slaapritme heeft.

Wakker worden met het geluid van fluitende vogels

Met Goede Morgen concentreerde Siza zich op het proces van lekker wakker worden om zo de overgang tussen de nacht en de dag gemakkelijker te maken. Met behulp van technologie gaat er bij cliënten een kwartier voordat de zorgmedewerker binnenkomt een lamp branden, waar na 5 minuten het geluid van fluitende vogels bij komt. 

In een interview van Sanne van der Hagen vertelt Rutger Sijbers van Siza hoe zij bij het ontwikkelen van de methodiek Goede Morgen te werk zijn gegaan. Siza voert verder onderzoek uit naar de methode met Academy het Dorp.

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Siza

Prijs

Gratis