Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode MijnLevenMijnRitme

Gepubliceerd op: 06-12-2017

MijnLevenMijnRitme (MLMR) helpt het 24-uurs ritme van mensen met een ernstig meervoudige beperking en mensen met een meervoudig ernstig verstandelijke beperking te verbeteren. Met als resultaat een verbeterd welzijn en een vergrote zelfredzaamheid door inzet van technologische middelen.

Methode over leefritme cliënt

YouTube video thumbnail

De methode MijnLevenMijnRitme (MLMR) stelt de cliënt centraal en gaat uit van de overtuiging dat iedere cliënt vanuit een optimaal persoonlijk leefritme een zo goed mogelijke kwaliteit van leven heeft. MLMR helpt je om te onderzoeken op welke manier je het 24-uurs ritme van mensen kunt verbeteren door inzet van technologie. Er is een uitgebreide handleiding geschreven om deze methodiek te kunnen toepassen.

Door deze methode is het ritme van cliënten verbeterd. Ze zijn alerter overdag en een stuk minder onrustig in de nacht. De stoelgang verbetert en het aantal slaapmomenten overdag is aanzienlijk minder.

Innovatieve producten gebruiken

Inzet van innovatieve producten kan helpen om cliënten in een betere alertheidsfase te krijgen tijdens wachtmomenten. Een wachtmoment is een moment waarop er geen prikkel van buitenaf wordt aangeboden. De tools van MLMR helpen om te onderzoeken wat de wachtmomenten zijn. Ze meten de mate van alertheid, testen van welke technologie helpend is en probeert vervolgens het nieuwe dagritme te borgen. Hiervoor kun je onderstaande innovatieve producten inzetten, namelijk:

  • beamers
  • interactieve projectors
  • massagematten
  • muziek-trilwaterbed

Resultaten onderzoek MijnLevenMijnRitme

De methode is onderzocht en ontwikkeld in 2016 door medewerkers van Siza. Hieruit blijkt dat de methode aantoonbaar effect oplevert voor de cliënt. Ook begeleiders ervaren positieve effecten. We zetten ze voor je op een rij:  

  • Cliënten hebben nu minder dutmomenten overdag.
  • Cliënten komen door inzet van technologie in een betere alertheidsfase.
  • De kwaliteit van leven van de cliënt is toegenomen.
  • Begeleiders bevestigen dat er meer rust is gekomen gedurende individuele zorgmomenten.
  • Begeleiders voelen zich meer op hun gemak nu ze weten dat de overige cliënten geactiveerd en/of gestimuleerd worden en het naar de zin hebben in hun eigen ritme.

Vragen over de methode?

Wil je meer weten over MijnLevenMijnRitme? Neem contact op met Rutger Sijbers via rutger.sijbers@siza.nl of Rieneke Sterken via rieneke.sterken@siza.nl.

Lees meer:

Laatst bijgewerkt op: 15-12-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Video

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Auteur

Rita van Burgsteden