Naar hoofdinhoud

Methode MijnLevenMijnRitme verbetert ritme van mensen met EMB

Gepubliceerd op: 06-12-2017

Siza heeft een methode ontwikkeld voor mensen met een ernstig meervoudige beperking en mensen met een meervoudig ernstig verstandelijke beperking. MijnLevenMijnRitme (MLMR) helpt het 24-uurs ritme van cliënten te verbeteren met als resultaat een verbeterd welzijn en een vergrote zelfredzaamheid door inzet van technologische middelen. 

“Door deze methode is het ritme van cliënten verbeterd. Ze zijn alerter overdag en een stuk minder onrustig in de nacht. De stoelgang verbetert en het aantal slaapmomenten overdag is aanzienlijk minder.”

Methode

De methode MijnLevenMijnRitme (MLMR) stelt de cliënt centraal en gaat uit van de overtuiging dat iedere cliënt vanuit een optimaal persoonlijk leefritme een zo goed mogelijke kwaliteit van leven heeft. MLMR helpt je om te onderzoeken op welke manier je het 24-uurs ritme van mensen kunt verbeteren door inzet van technologie. Er is een uitgebreide handleiding geschreven om deze methodiek te kunnen toepassen.

Innovatieve producten

Inzet van innovatieve producten kan helpen om cliënten in een betere alertheidsfase te krijgen tijdens wachtmomenten. Een wachtmoment is een moment waarop er geen prikkel van buitenaf wordt aangeboden. De tools van MLMR helpen om te onderzoeken wat de wachtmomenten zijn. Ze meten de mate van alertheid, testen van welke technologie helpend is en probeert vervolgens het nieuwe dagritme te borgen. Hiervoor kun je onderstaande innovatieve producten inzetten, namelijk:

  • beamers
  • interactieve projectors
  • massagematten
  • muziek-trilwaterbed

Resultaten

De methode is onderzocht en ontwikkeld in 2016 door medewerkers van Siza.Hieruit blijkt dat de methode aantoonbaar effect oplevert voor de cliënt. Ook begeleiders ervaren positieve effecten. We zetten ze voor je op een rij:  

  • Cliënten hebben nu minder dutmomenten overdag
  • Cliënten komen door inzet van technologie in een betere alertheidsfase
  • De kwaliteit van leven van de cliënt is toegenomen
  • Begeleiders bevestigen dat er meer rust is gekomen gedurende individuele zorgmomenten
  • Begeleiders voelen zich meer op hun gemak nu ze weten dat de overige cliënten geactiveerd en/of gestimuleerd worden en het naar de zin hebben in hun eigen ritme

Op dit moment is de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) betrokken bij het vervolgonderzoek. 

Handreiking

De komende maanden wordt er een handreiking ontwikkeld voor teams om te kunnen onderzoeken wat MLMR daadwerkelijk kan opleveren. Daarnaast wordt er in het project 'MLMR Goede Morgen' onderzoek gedaan hoe vanuit dezelfde methodiek ook het nachtritme kan verbeteren.

Vragen

Wil je meer weten over MijnLevenMijnRitme? Neem contact op met Rutger Sijbers via rutger.sijbers@siza.nl of Rieneke Sterken via rieneke.sterken@siza.nl.

Meer lezen over innovatieve tools voor mensen met een EMB:

Lees meer:

Deel deze pagina via:

Soort

Tool

Soort kennis

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Auteur

Rita van Burgsteden