Naar hoofdinhoud Naar footer

Oefenapp en gids voor zelfstandig herstel na beroerte

Gepubliceerd op: 14-12-2018

Wie kort na een beroerte fysieke oefeningen doet, is sneller zelfstandig en kan eerder naar huis. De Oefenapp en Oefengids Beroerte geven gerichte oefeningen, waaronder alledaagse zoals tandenpoetsen en gordijnen openen. Hiermee werkt een patiënt zelfstandig aan herstel.

De Oefenapp is een digitale vertaling van de Oefengids. De app bevat dezelfde oefeningen, maar nu met gesproken uitleg en filmpjes. De oefeningen kun je als oefenprogramma op maat instellen, afgestemd op de lichamelijke beperkingen en met een gericht doel. Dit stimuleert de gebruiker te blijven oefenen.

Onderbouwing in de literatuur

Veel studies wijzen op het belang van de intensiteit van een revalidatiebehandeling na een beroerte. Hoe meer therapie, hoe beter het herstel tijdens de eerste zes maanden na een beroerte.

Onderbouwing in de praktijk

Therapeuten, verpleegkundigen en patiënten vinden de oefengids effectief om het oefenen te intensiveren. Hiermee kun je patiënten en familie die snel en intensief aan de slag willen iets bieden. De Oefengids wordt veel gebruikt in ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. Van de Oefengids zijn sinds 2010 meer dan 20.000 exemplaren verkocht, van de Oefenapp ruim 500. De Oefengids ontving in 2011 de parel van ZonMw.

Reacties cliënten

Ontvangen reacties van patiënten: 

  • “Ik heb veel aan de Oefengids gehad. Je krijgt goede ideeën, ziet een duidelijk voorbeeld met plaatjes en begint na een tijdje ook zelf vooruitgang te zien.” 
  • “De gids heeft mij geholpen om zelf iets te doen als ik geen therapie heb.” 
  • “Doordat je de app oefeningen kunt instellen op de mate van beperking, lijkt het of deze app speciaal voor mij gemaakt is; oefeningen precies op maat! Omdat ze voorgedaan worden kan ik ze goed spiegelen.” 
  • “De app helpt mij om de oefeningen ook te blijven doen."
  • “Mijn familie vond het fijn om zo deel te kunnen nemen in therapie.”

Kenmerken

  • Type letsel: beroerte
  • Toegepast bij: ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeg- en verzorgingsorganisaties
  • Betrokken professionals: verpleegkundigen, verzorgenden, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten

Meer weten?

Opbrengsten worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de Oefengids en Oefenapp en andere producten en diensten voor patiënten met hersenletsel.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Oefenzorgplan

Taal

Nederlands

Prijs

€ 5,99