Naar hoofdinhoud Naar footer

Praten over kleine geluksmomentjes dichtbij huis

Gepubliceerd op: 21-04-2021

Nu we meer afstand van elkaar houden kunnen we best wat meer klein geluk gebruiken. Klein geluk gaat over fijne momentjes in je leven dichtbij huis. De geur van verse appeltaart bijvoorbeeld, of uitslapen in het weekend. Praten over dagelijkse geluksmomenten met cliënten, familie en begeleiders kan heel waardevol zijn.

YouTube video thumbnail

Klein Geluk-gesprekken gaan niet over de grote dingen in het leven. Maar juist over dagelijks geluk. Dat zijn dingen waar cliënten en ook begeleiders mee te maken hebben. Door die gelijkwaardigheid krijgt de ander de ruimte om te vertellen wat hij op zijn hart heeft.

Kaarten maken een hoop los

Zorgorganisatie Zozijn ontwikkelde kaarten waarmee je dit soort Klein Geluk-gesprekken kunt voeren. Begeleider NAH Rita Langeweg probeerde ze uit: ‘Ik dacht in het begin: het zal wel, ik wacht wel af hoe dat gaat. Maar we waren nog geen kwartiertje bezig en toen dacht ik: wat maakt dat een hoop los.’

Hoe gebruik je Klein Geluk (in quarantaine)?

Met deze kaarten kun je heel gemakkelijk met woongroepbewoners, hun familie en de begeleiders praten over klein geluk. Hoe werkt het? Download en print de pdf en knip de kaartjes uit. Leg ze op een stapel, pak ze kaart voor kaart op en ga met elkaar op een gelijkwaardige manier het gesprek aan over dagelijks geluk in ieders leven.

Download de kaartjes Klein Geluk (in quarantaine)

De tijd nemen

‘De kaarten helpen je eigenlijk om even achterover te zitten en de tijd te nemen,’ zegt Paulien, ontwikkelaar van ‘Klein Geluk’. ‘Er worden zoveel mooie dingen gezegd waar je door de waan van de dag alweer overheen stapt.’ Met de kaarten schrijf je samen op wat je hebt besproken. Wat was het belangrijkste en wie neemt welke taak op zich?

Ga in gesprek over Klein Geluk

‘Je leert de cliënten van een hele andere kant kennen’, zegt Rita. Paulien voegt toe: ‘Wat ik mensen gun is de beleving, de energie en het positieve gevoel wat er vrijkomt bij deze manier van in gesprek gaan. Ik zou zeggen: pak die kaarten en ga het gesprek aan met iemand die je vertrouwt.’

Zorginstelling ZoZijn heeft samen met Social Envoy en met een subsidie van FNO deze gesprekstechniek ontwikkeld om te gebruiken in woongroepen.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands