Naar hoofdinhoud Naar footer

Preventieprogramma Bekijk ‘t nuchter

Gepubliceerd op: 27-07-2022

Preventieprogramma Bekijk ’t nuchter biedt door middel van de combinatie van een website, voorlichting en een motivatietraining toegankelijke informatie over de effecten en risico’s van alcohol- en cannabisgebruik.

Mensen met een LVB lopen een verhoogd risico om verslaafd te worden. Dat betekent dat preventie erg belangrijk is bij deze doelgroep. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Voorkomen van problemen

Hiervoor is het preventieprogramma Bekijk ’t nuchter ontwikkeld. Het bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk voorlichtingsbijeenkomsten (de Kikbox), een motivatietraining en een website.

Effecten en risico's van middelengebruik

De Kikbox geeft begeleiders tips over hoe zij voorlichting kunnen geven over de effecten en risico’s van middelengebruik aan jongeren en (jong)volwassenen met een LVB. Het bestaat uit een handleiding voor 13 voorlichtingsbijeenkomsten en voorlichtingsmateriaal (afbeeldingen, DVD, brochures).

Motivatietraining

De motivatietraining bestaat uit 5 (groeps)bijeenkomsten. De training is bedoeld om jongeren en (jong)volwassenen met een LVB en problematisch middelengebruik te motiveren hun gedrag te veranderen en hulp daarbij te accepteren.

Handleidingen van de Kikbox

De handleidingen van de Kikbox en de motivatietraining zijn bedoeld voor behandelaren uit de verslavingszorg. Het werkt het beste als de bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met begeleiders vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg.

De website is ontwikkeld voor jongeren en (jong)volwassenen met een LVB. Op deze website kunnen zij meer lezen de effecten en risico’s van alcohol en cannabis. Door middel van een zelftest worden zij zich meer bewust van hun eigen gebruik van alcohol en cannabis. Ook krijgen zij tips over waar zij meer informatie, advies of hulp kunnen zoeken.

Casus

Jordi heeft een LVB en rookt regelmatig een joint. Zijn begeleider zeurt wel eens dat het gevaarlijk is en hij ermee moet stoppen. Jordi vindt het wel meevallen. ‘Het is toch mijn leven’, zegt hij. Bovendien werken de joints ontspannend voor hem. Zijn begeleider wil Jordi zelf wat meer laten lezen over cannabisgebruik. Is er een website voor mensen met een LVB waarin zij informatie kunnen lezen over dit onderwerp?

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis en research-based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Het preventieprogramma Bekijk ‘t nuchter is bedoeld om cliënten bewust te maken van de effecten en risico’s van alcohol en cannabis. Het is ontworpen door het Trimbos-instituut. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het gebruik van het preventieprogramma.

Bronnen

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Laatst bijgewerkt op: 05-10-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Behandeling

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder