Naar hoofdinhoud Naar footer

Proefschrift Marion Kiewik

Gepubliceerd op: 29-06-2021

Marion Kiewik heeft aan de Radboud Universiteit promotieonderzoek gedaan naar preventie en behandeling van verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB.

Mensen met een licht verstandelijke beperking vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van verslaving. Het is dan ook niet gek dat er in de afgelopen jaren steeds meer interventies zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld voor preventie en behandeling.

Marion Kiewik deed promotieonderzoek naar preventie en behandeling van verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB. Zij onderzocht onder andere de effectiviteit van het preventieprogramma ‘Op tijd voorbereid’ en de behandelinterventie ‘CGT+’. Begeleiders die hier meer over willen weten, kunnen haar proefschrift lezen.

Casus

Tom en Marjan werken in een beschermde woonvorm. Veel van hun cliënten drinken alcohol, roken wiet of gebruiken harddrugs. Tijdens een teamvergadering brainstormen zij samen met de rest van het team over de mogelijkheden. Tom en Marjan zijn met name benieuwd welke methodieken effectief zijn bij mensen met een LVB, voor behandeling maar ook voor preventie. Waar zouden ze daar informatie over kunnen vinden?​

Fase van verslaving

Fase

  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis - research-based kennis - evidence-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen, onderzoek en onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

Marion Kiewik is behandelaar, onderzoeker en docent op het gebied van middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Haar promotie onderzoek is uitgevoerd bij de Radboud Universiteit, in samenwerking met Aveleijn en Tactus Verslavingszorg. Het proefschrift bevat 5 wetenschappelijke artikelen over preventie en behandeling van verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB.

Bronnen

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands