Naar hoofdinhoud Naar footer

Stappenplan voor wilsbekwaamheid

Gepubliceerd op: 30-10-2019

Laatst bijgewerkt op: 17-09-2024

Twijfel je of je cliënt zelf goed beslissingen kan nemen? Dan is het belangrijk om de wilsbekwaamheid van je cliënt te beoordelen. De handreiking Beslisvaardigheid en wilsvaardigheid helpt je hierbij met een stappenplan. Lees hier meer en volg de links voor de handreiking en het stappenplan.

Wanneer is iemand wilsonbekwaam? 

Om zelf te besluiten wat te doen moet een cliënt daar goed over na kunnen denken. Dat noemen we wilsbekwaamheid. Iedereen is wilsbekwaam, tot bewezen is dat iemand dat niet is. Mensen zijn wilsonbekwaam als ze:

  • niet begrijpen wat een arts hen vertelt;
  • niet goed kunnen nadenken over wat de arts heeft gezegd;
  • niet begrijpen wat de gevolgen zijn van hun besluit;
  • geen besluit kunnen nemen.

Houd wel rekening met de situatie waarin je cliënt een beslissing moet nemen. Soms kan iemand namelijk nog wel beslissen over een dagje uit, maar niet meer over een hypotheek of euthanasie.

Vertegenwoordiger wilsonbekwame cliënt

Mensen die wilsonbekwaam zijn hebben een wettelijk vertegenwoordiger nodig. Bij kinderen zijn dat vaak de ouders. Lees meer over vertegenwoordiging.

Hoe beoordeel je iemands wilsbekwaamheid?

De Stappen formele wilsbekwaamheidsbeoordeling helpen je om te beoordelen of iemand wilsbekwaam is. Dit stappenplan is een onderdeel van de handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. 

Kijk wel eerst of het nodig is om de wilsbekwaamheid te beoordelen. Gebruik hiervoor de beslisboom, ook onderdeel van de handreiking.

Volg de link onder 'Downloads' op deze pagina voor het overzicht van alle hulpmiddelen die bij de handreiking horen.

Over de handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid

De handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid is ontwikkeld door SKILZ (Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg) en gepubliceerd op 19 december 2023. Je vindt de handreiking op richtlijnenlangdurigezorg.nl. Daar vind je ook verschillende hulpmiddelen, zoals het stappenplan voor beoordeling wilsbekwaamheid.

Webinar over wilsbekwaamheid

Op 28 maart 2024 organiseerde SKILZ een webinar over wilsbekwaamheid. Dit sloot aan bij de handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid die SKILZ het jaar ervoor had gepubliceerd. 

Het webinar is bedoeld voor iedereen die in de langdurige zorg werkt en te maken heeft met beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. 

Bekijk het webinar om meer te leren over de handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. De deskundigen Cees Hertogh, Saskia Teunisse en Chris den Besten vertellen waarom zij de handreiking hebben gemaakt. Ook leggen ze uit wanneer je de handreiking kunt gebruiken.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

SKILZ