Naar hoofdinhoud Naar footer

Theater De nieuwe belevenis

Gepubliceerd op: 09-08-2019

De Nieuwe Belevenis is een belevingswereld voor mensen met een meervoudige handicap. Hierin staan hun mogelijkheden centraal.

De Nieuwe Belevenis is een belevingswereld voor mensen met een meervoudige handicap, diep dementerenden en ernstig zieke kinderen. Niet hun beperkingen, maar hun mogelijkheden staan centraal bij deze unieke Belevenis; waar alles mag en niets moet. Samen genieten, ervaringen opdoen, leren en elkaar inspireren. De inrichting van de Belevenis – de attracties, de decors, muziek, geluiden, licht- en video-effecten, het spelmateriaal en de activiteiten – zijn gericht op het stimuleren van de zintuigen.

Het aanbieden van prikkels om de deelnemer bewust te maken van de omgeving, hem of haar uit te dagen daar iets mee te doen en contact te maken met een ander en die omgeving. Maar wel een manier van beleven die past bij ieders wensen en mogelijkheden, met een goede balans tussen actie en rust. Het uitgangspunt is dat zowel de deelnemers, als hun ouders, verwanten, partners en begeleiders geïnspireerd raken, leren, ervaren en plezier beleven aan deze unieke Belevenis. Enthousiaste en betrokken vrijwilligers ondersteunen daarbij.

Daarnaast biedt toegepast onderzoek een mogelijkheid om de opgedane ervaring en inzichten breder te delen en zo een positieve bijdrage te leveren aan kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van mensen met een meervoudige handicap, diep dementerenden en ernstig zieke kinderen. Meer weten? Neem contact op via:

  • De Belevenistheaters: Schoppenkoning 12, 6816 TK Arnhem, reserveringen@debelevenis.nl
  • De Mini-Belevenis: Hartenkoning 7, 6816 TK Arnhem, reserveringen@debelevenis.nl

Lees meer over De Belevenis

Casus

De moeder van Estelle: ‘Het atelier’ heeft een magische wand met kleurrijke figuren. Het is er dag of nacht en je laat figuurtjes bewegen en geluid maken. Met je stem en door aan te raken. De wand met magneten nodigt uit om te pakken, te voelen, te kijken. In het atelier vind je ook een ruimte voor ontspanning met zacht licht om bij te kunnen wegdromen. ‘Op reis’ kun je met de trein, de auto, de boot of de luchtballon. Zie het landschap aan je voorbij komen, neem de auto en voel de wind door je haar. Geniet van de zeegeluiden en dein mee op de boot. Maar je kunt ook je eigen koffer pakken en genieten van alle souvenirs. Reizen kun je hier vooral voelen, horen en zien. Ieder in zijn eigen tempo. Estelle vond het prachtig en wij beleefden het met haar mee, een geweldig uitje met elkaar!

Thema's

Thema's

  • interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid film 

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.


Beoordeling
De Nieuwe Belevenis biedt ervaringen die in de praktijk werkzaam zijn gebleken en bijzonder zijn, als een uitje, maar ook ter inspiratie. 

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Soort

Theater

Taal

Nederlands