Naar hoofdinhoud Naar footer

Verkiezingen toegankelijk

Gepubliceerd op: 16-06-2022

Op het moment dat er verkiezingen op komst zijn, komt er veel informatie onze kant op. Er zijn zoveel partijen met hun verkiezingsprogramma's, dat je soms het overzicht verliest. Maar wanneer je een beperking hebt, wordt het nog een stuk lastiger.

Hulp tijdens de verkiezingen

Het is voor veel mensen met een beperking lastig om te gaan stemmen. Het is al lastig om een keuze te maken op wie je wilt stemmen, maar daarnaast zijn de stemlokalen vaak niet goed voorbereid op mensen met een beperking. Het is bijvoorbeeld lastig om bij een stemlokaal te komen en ook het stemformulier invullen is moeilijk. En helpen met het invullen in het stemhokje mag alleen bij mensen met een visuele beperking. Maar ook dat weet niet iedereen. Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende informatie, initiatieven en tools om de verkiezingen toegankelijker en inclusiever te maken. 

Toegankelijkheid en meldpunt Onbeperkt Stemmen

Het College voor de Recht opent op 10 maart het meldpunt Onbeperkt Stemmen. Mensen met een beperking kunnen hier terecht om hun ervaringen te delen over de toegankelijkheid bij een stemlocatie. Het college verwacht dit jaar mogelijk meer meldingen omdat de coronamaatregelen een impact kunnen hebben op de toegankelijkheid bij het stemmen. Op deze website vind je meer informatie over het meldpunt. 

Stem jij ook?

Met het initiatief 'Stem jij ook?' van ProDemos en partners worden moeilijklerenden en mensen met een licht verstandelijke beperking politiek bewuster. Zo hopen de initiatiefnemers dat meer mensen gaan stemmen. Op de website stemjijook.nl vind je overzichtelijke informatie in duidelijke taal. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook het Debat in Duidelijke taal terugkijken met gebaren- en schrijftolk. Bekijk ook hier het aanbod van Stem jij ook in aanloop naar de verkiezingen. 

Bekijk de video van de LFB over het belang van stemmen

YouTube video thumbnail

Steffie legt alles uit over stemmen

Steffie heeft een website over verkiezingen: hoewerktstemmen.nl. Hierop vind je onder meer een stemhulp via het Kiescompas voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook kun je oefenen met stemmen, zodat het minder eng is in het stemhokje. Ga naar de Steffie-website over verkiezingen en bekijk de tips en video's. 

Inclusieve stembureaus 

In 220 gemeenten zijn er tijdens de verkiezingen inclusieve stembureaus geplaatst waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. De vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking kunnen verschillende werkzaamheden doen. “Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze dit, indien nodig het samen doen met een andere vrijwilliger, alhoewel sommige mensen het helemaal zelfstandig doen. Momenteel zijn er al 350 duo’s gevormd. Lees meer over de inclusieve stembureau. 

Stemmen op een begrijpelijke manier

Lees hier nog meer artikelen over begrijpelijke informatie en ondersteuning op weg naar de stembus:

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Website

Taal

Nederlands