Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorlezen-plus / Multi-sensory storytelling

Gepubliceerd op: 04-02-2020

Mensen met ernstige meervoudige beperkingen lezen zelf niet, maar worden ook weinig voorgelezen. Met Voorlezen-plus of Multi-sensory Storytelling doe je meer dan alleen voorlezen.

Verhalen hoeven niet alleen via gesproken taal of teksten te worden verteld, maar ook andere zintuigen kunnen worden gebruikt. Daarbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van uitgangspunten van Multi-sensory Storytelling. Bij deze verhalen worden zoveel als mogelijk zintuigen aangesproken om het verhaal over te brengen (bijvoorbeeld het ruiken van gist of vers brood, wanneer het over een bakkerij gaat, gitaar spelen als het over muziek gaat).

Meer informatie over Voorlezen-plus

Je leest meer over Voorlezen-plus: multi-sensory storytelling op de website van Voorlezen-plus.

Casus cliënt met EMB

Joshua’s moeder heeft een workshop bij “Voorlezen-plus” gevolgd en ze heeft een boek gemaakt over de favoriete activiteit van Joshua: zwemmen. Het boek bestaat uit verschillende kartonnen bladen met een stukje tekst en voorwerpen zoals een zwembroek (die naar chloor ruikt), een plantenspuit (waterdruppels), een zwembandje dat opgeblazen wordt en een handdoekje. Joshua’s moeder vond het heel leuk om samen met andere ouders iets voor Joshua te maken, maar belangrijker nog: Joshua vindt het fantastisch als het boek aan hem voorgelezen wordt en hij moet heel hard lachen als hij de waterdruppels op zijn gezicht gesproeid krijgt. Bestaat er een bibliotheek waar we meer boeken kunnen lenen? 

Onderbouwing bruikbaarheid tool voor oudere cliënten

Research based.  Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling:
Onderzoek naar Multi-sensory Storytelling toonde aan dat dat MSST, naast dat het een plezierige activiteit is, ook ertoe leidt dat de voorlezer de mogelijkheid krijgt om de luisteraar beter te leren kennen. 

Onderbouwing bruikbaarheid tool voor cliënten met EMB

Research based. Kennis op basis van onderzoek.

Beoordeling:
Uit onderzoek blijkt dat Voorlezen-plus kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Belangrijk pluspunt van Voorlezen-plus is het plezier dat zowel de luisteraar als de voorlezer eraan beleven. Bron: Rijksuniversiteit Groningen.

Bronnen

Leidraden

Deze tool is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig. Ga naar de leidraad Oud en Gelukkig

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad EMB in het vizier

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 13-07-2023 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Leidraad

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder