Naar hoofdinhoud Naar footer

Website 'Somatische verklaringen voor probleemgedrag’

Gepubliceerd op: 24-06-2021

Kan probleemgedrag een somatische (lichamelijke) oorzaak hebben? Op de website van het CCE doorloop je een model om erachter te komen of dat mogelijk zo is bij jouw cliënt.

De website legt de nadruk op biologische factoren. Ondanks dat bekend is dat (probleem)gedrag en een somatische aandoening met elkaar te maken hebben, wordt een somatische aandoening soms gemist als uitleg voor probleemgedrag.

Somatische aandoeningen zorgen voor symptomen die je kunt zien en die je niet kunt zien. Soms worden klachten erover niet geuit, of niet gezien. Om het gedrag van de cliënt te begrijpen is een model gemaakt dat je stap voor stap kunt doorlopen. Als je dat gedaan hebt krijg je de lichamelijke klachten te zien die kunnen horen bij het probleemgedrag.

Ga naar de website van het CCE

Wat zijn Somatische verklaringen voor probleemgedrag

Mensen met een verstandelijke beperking hebben gemiddeld meer medische aandoeningen dan mensen zonder verstandelijke beperking. Ook bezoeken zij vaker de huisarts . Ongemak, pijn of een lichaam dat minder goed werkt kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en het gedrag van de cliënt. Het CCE merkt bij adviesgesprekken binnen de gehandicaptenzorg dat lichamelijke redenen voor probleemgedrag niet altijd gezien worden.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Website

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

CCE

Bron

CCE