Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Snoezelen

Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of vergevorderde dementie.

snoezelen-leidraad-oud-gelukkigAls begeleider kun je er voor zorgen dat een cliënt zich beter kan ontspannen door diens zintuigen te stimuleren (snoezelen). 

Bij snoezelen wordt er gebruik gemaakt van geluid, licht, reuk en tast. Het doel is ontspanning, het bevorderen van prettige gevoelens of verminderen van onprettige gevoelens zoals angst, stress, boosheid. Gebruik van snoezelmaterialen of hulpmiddelen hebben een aantal voordelen:

  • Zorgen voor ontspanning;
  • Gaan verveling tegen;
  • Bevorderen het leggen van contact;
  • Verbeteren en ervaren de zintuigelijk waarneming.

Lees hoe snoezelen precies werkt


Casus

Meneer Hekking dementeert (bevindt zich meestal in het derde stadium). We weten niet zo goed wat wij hem kunnen aanbieden aan activiteiten. Hij kan niet zoveel meer, maar soms is hij wel alert. Hoe kunnen wij de zintuigen van dementerende cliënten op een voor hen prettige manier stimuleren?​

Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.

Beoordeling:

De resultaten van onderzoeken naar de effecten van snoezelen verschillen: soms worden effecten aangetoond, soms niet. De kwaliteit van de onderzoeken is vaak onvoldoende. Twee reviews geven aan dat er wellicht effecten zijn, maar dat goed onderzoek nodig is. Bron: Snoezelen for dementia en Meta-analysis of the effectiveness of individual intervention in the controlled multisensory environment (Snoezelen®) for individuals with intellectual disability.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.