Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Verlieskoffer

Met de voorwerpen uit de verlieskoffer maak je verlies en rouw bespreekbaar in het leven van mensen met een verstandelijke beperking (MVB, LVB en het syndroom van Down). Het is ook een hulpmiddel bij autisme, hechtingsproblemen of een andere psychische hulpvraag. 

verlieskoffer-leidraad-ouderen-clientenIedereen heeft recht op het nemen van afscheid. Toch gebeurt het vaak dat cliënten bewust niet aanwezig zijn bij een afscheid of uitvaart (met alle goede bedoelingen die daarbij horen). Het is belangrijk dat zij leren hoe je verlies een plek kunt geven. Als dit niet gebeurt dan bestaat er een kans dat zij op een later moment last krijgen van spanningen en onrust. Begeleiders die regelmatig met cliënten praten over de dood spelen dan ook een belangrijke rol bij de verwerking van verlies.

Hoe maak je verlies bespreekbaar?

Praat met collega's, stem met elkaar af en bepaal vervolgens wat voor jou het beste werkt in de gesprekken met cliënten. Maak daarnaast gebruik van de verlieskoffer. Dit is een hulpmiddel om de palliatieve zorg vorm te geven. De voorwerpen en materialen in de verlieskoffer helpen je om het verlies vanuit alle zintuigen te benaderen: zien, horen, proeven, ruiken, voelen én bewegen. Meer weten? Neem contact op met Margoot van Woensel via margoot.van.woensel@humanitas-dmh.nl.

Download de inhoud van de verlieskoffer

Download de checklist palliatieve zorg

https://www.youtube.com/watch?v=-lAusc4qWJA


Casus

Trudi van de Langeberg heeft het Downsyndroom en is daarnaast ernstig ziek. De dokters zeggen dat ze niet meer beter wordt en dat ze vanaf nu palliatieve zorg krijgt. Hoe kunnen de begeleiders van Trudi haar (en de medebewoners) zo goed mogelijk ondersteunen? Wat houdt palliatieve zorg in? De verlieskoffer biedt je handvatten en tips om de palliatieve zorg voor oudere cliënten vorm te geven.

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling:

De checklist en de rouw- en verlieskoffer zijn ontwikkeld binnen het programma Ouderen in het Vizier door de organisatie Humanitas.  


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Joëlle | Team Kennisplein Gehandicaptensector 19/6/2019

Hoi Marjon,

Hartelijk dank voor je reactie. De checklist hebben we een plekje gegeven op deze pagina. We zijn benieuwd naar je bevindingen :-)


Marjon Verboom 7/5/2019

Mooi deze verlieskoffer! Binnen Amerpoort is een Digitale Rouwkoffer ontwikkeld, een online overzicht van hulpmiddelen bij het begeleiden van rouw en verlies. Er kan worden gezocht op thema (soort verlies) en ontwikkelingsniveau. De Digitale Rouwkoffer is binnenkort beschikbaar. Hou www.amerpoort.nl/rouwenverlies in de gaten.

Dan heb ik nog een vraag: in het filmpje gaat het over een handige checklist, maar deze checklist zie ik verder nergens terug. Om welke checklist gaat het?

Marjon Verboom, Stafmedewerker Amerpoort