Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Nachtzorg

Hoe is de inzet van medewerkers in de nacht geregeld? Met welke technieken werken zij? Praten bewoners en familieleden mee over de inzet van domotica? Hoe sluit de zorg overdag aan bij de zorg in de nacht? Binnen het thema 'nachtzorg' vind je antwoord op deze vragen met behulp van tools, video's en verhalen over de nachtzorg. De boodschap is simpel: gehandicaptenzorg is er niet alleen overdag, ook in de nacht wordt er hard gewerkt.

https://www.youtube.com/watch?v=H3CdEw9yHpM

Meer weten? Lees de terugblik op de online kennissessie in januari en het symposium wakkere Held in de nacht in februari 2020. 

Filmpje Hugo de Jonge

De bewindspersonen van VWS geven aan zorgmedewerkers die werken in de nacht extra aandacht. Zo zette Hugo de Jonge 's nachts een medewerker van een gehandicaptenzorginstelling in het zonnetje!
Bekijk het filmpje
Deze onderwerpen staan centraal:
  • technologie in de nacht
  • verbinding tussen de dag en nacht
  • lekker slapen en slaapproblemen
  • werken in de nacht en arbeidsomstandigheden

Kennis verzamelen

Voordat je met goede nachtzorg aan de slag kunt gaan, moet onderzoek in kaart brengen hoe het gesteld is met nachtzorg in de gehandicaptensector. De VGN verzamelde kennis, ervaringen en good practices middels:

Leernetwerk nachtzorg

nachtzorg-gehandicaptenzorgIn het leernetwerk Nachtzorg: goede persoonsgerichte zorg en begeleiding in de nacht deelden medewerkers vele tips en verhalen. Lessen en ervaringen worden gedeeld met deelnemers van Begeleiding à la carte en  Innovatie-impuls (Programma Volwaardig Leven).

Nachtzorg van Siza ontlast

De Zorgregiecentrale van Siza beantwoordt de vragen van hun bewoners tijdens de nacht.

 
Lees meer over Siza en nachtzorg

Succesverhaal centrale nachtzorg

Hoe is de kwaliteit van de centrale nachtzorg van Gemiva - SVG groep verbeterd? We zetten de leermomenten, opgedane kennis en successen voor je op een rij.
Lees meer

TNO rapport

Het TNO rapport geeft inzicht in de situatie in het veld, de inzet van domotica en de mening van verschillende betrokken partijen over de kwaliteit van de nachtzorg en de veiligheid in de nacht.
Dit zijn de conclusies

Werken bij ORO

In dit filmpje vertellen werknemers waarom zij gekozen hebben voor werken in de nacht.


 
Lees verder

Filmpje CCE Podium

Annelies Smits deelt in dit filmpje het belang van slaap voor mensen met een verstandelijke beperking.
 
Lees meer

App 'Goedenacht'

De app 'Goedenacht' helpt je als begeleider om goed (en gezond) de werkende nacht door te komen.  

 

Lees verder

Gezondheidsrisico's

Werken in de nacht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe kun je daar zo goed mogelijk mee omgaan? We zetten een paar tips voor je op een rij.
 
Lees verder

Toezichthoudende domotica

Ben je op zoek naar een handreiking voor zorginstellingen ter ondersteuning bij zorgvuldige en verantwoorde toepassing van domotica? 
 
Lees verderInzicht in je cliënt

Hoe krijg je inzicht in de 24 uurs zorg van een cliënt? Samenwerking is het sleutelwoord. Heldere communicatie tussen medewerkers, cliënten en familieleden. De oefening '24 uur uit het leven van…' biedt houvast.
 
Ga naar de oefening

Domotica: zorg op afstand

Mensen met een beperking zijn langer zelfredzaam met behulp van domotica (sensoren en computertechnologie). In hoeverre is domotica een aanvulling op de communicatie tussen hulpverlener en cliënt?
Lees verder

Kempenhaeghe

Kempenhaeghe is een expertisecentrum voor Slaapgeneeskunde. Meer weten over een goede nachtrust?


 
Lees verder

Whitepaper zorgdomotica

Domotica vermindert de werkdruk van nachtzorgmedewerkers. Cliënten ervaren meer privacy en de veiligheid wordt vergroot. Welke voor- en nadelen biedt zorgdomotica voor de nachtzorg? 
 
Lees verder

Reactie op Nieuwsuur van ’s Heeren Loo

's Heeren Loo heeft de nieuwste generatie uitluistersystemen. Ook heeft men de nachtzorg op een aantal plaatsen op een nieuwe manier georganiseerd. Kees Erends vertelt je er graag meer over.
Lees verder

Interview Frank Bluiminck

'Sinds de uitzending van Nieuwsuur bezoek ik organisaties ook 's nachts.'
 
Lees het interview

Film Gemiva

Gemiva SVG laat in deze video zien hoe nachtzorg er bij hen uit ziet en hoe gebruik wordt gemaakt van ondersteunende techniek.
 
Ga naar het filmpje

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.