Naar hoofdinhoud Naar footer

Ervaringsleren leert ons: ‘Te veel zorg kan verstikken’

Gepubliceerd op: 14-05-2024

Onlangs zijn er deelnemers van het programma Begeleiding à la carte 2 en andere betrokkenen uitgenodigd voor een werkbezoek aan Estinea in Aalten. Zij werden meegenomen in het ervaringsleren. ‘Door het te ervaren, krijg je meer inzicht in waar een gelijkwaardige relatie om moet gaan.’

‘Alleen al de reis door het Achterhoekse landschap was een belevenis’, vertelt 1 van de deelnemers. ‘Je ziet al rijdend boerderijen verdwijnen achter houtwallen en bosjes van boomgroepen. En dan heb je plotseling weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen dat aan je voorbijtrekt. Er zijn maar weinig wegen die rechtdoor gaan.’ 

En zo was het bij Estinea ook. Een podium met allerlei coulissen, acteurs en andere bewoners van het landschap die bevlogen vertelden over hun leven en hun ervaringen in dat leven. Wat fijn is en wat niet zo fijn. 

Voorstelling ‘Iet wiet waait weg’ 

Het gezelschap werd namelijk getrakteerd op de voorstelling ‘Iet wiet waait weg’ van theatergroep spelen. Iet werd steeds door de wind overal naartoe geblazen, omdat de wind dat wil. In het begin vindt ze het leuk om op nieuwe plaatsen te komen en mensen te ontmoeten. Maar de wind vraagt niet waar ze naar toe wil, maar blaast haar alle kanten op, omdat hij dat grappig vindt. 

Aan Iet werd steeds gevraagd: Kan ik je helpen? Heb je wel gegeten? Heb je de wekker wel gezet? De betrokkenen bedoelen het goed. Maar Iet krijgt geen enkele ruimte om de wereld te ontdekken of eigen verantwoordelijkheid te nemen.    

De voorstelling maakt duidelijk hoe we juist met de beste bedoelingen allemaal dingen bepalen voor anderen die meer moeite hebben om voor zichzelf op te komen, of uit te drukken in taal. Een mooi, maar ook confronterend, toneelstuk over eigen regie.  

Ervaringsleren heeft veel impact   

Ervaringsleren gaat over iets ervaren, doen of ondergaan. Het betrekt meerdere zintuigen, raakt emoties en zorgt voor bewustwording. Een beleving komt dieper binnen dan kennis die je ziet of leest. Dit maakt ervaringsleren een ervaring om niet snel te vergeten. En het heeft daardoor veel meer impact. Je beleeft heel even hoe het is om die ander te zijn.  

Ervaringsleren biedt daardoor kansen voor organisaties voor het nemen van stappen in persoonsgerichte zorg. Zeker als het ervaringsleren wordt gecombineerd met een gezamenlijke reflectie.  

Laat je ook inspireren door ervaringsleren!  

De voorstelling ‘Iet wiet waait weg’ is een aanrader en niet alleen bij Estinea te zien. De Theatergroep Spelen komt ook graag naar jouw organisatie toe om op locatie hun voorstelling te spelen. 

Meer weten? Vraag dan informatie op via: team.spelen@estinea.nl.


Over Begeleiding à la carte 2

Dit artikel word je aangeboden vanuit het programma Begeleiding à la carte 2. Het doel van dit programma? Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Zodat meer mensen met een beperking voordeel hebben van vernieuwende persoonsgerichte zorg.  

Estinea is deelnemer van het lerend netwerk Ervaringsleren van begeleiding à la carte 2. Hier doen deelnemers aan mee die hun aanpak van ervaringsleren willen verbeteren. Heb jij ook een mooie vorm van ervaringsleren ontwikkeld? Neem dan contact op met Marjolein de Meijer of Tamara Streng

Deze aanpak is bedoeld voor: Organisaties die een aanpak van ervaringsleren willen doorontwikkelen. Focus van het lerend netwerk: Je leert van de aanpakken van andere deelnemers en je kunt experimenteren met je eigen ideeën. Lerend netwerk richt zich op: Pioniers en enthousiastelingen over ervaringsleren.  

Deel deze pagina via: