Naar hoofdinhoud Naar footer

Aanpak: Ervaringsleren in jullie organisatie

Ervaringsleren in de zorg biedt kansen omdat professionals, naasten en cliënten daardoor kunnen ervaren hoe iets voor een ander zou kunnen zijn. In Begeleiding à la carte 2 gaan organisaties aan de slag met de doorontwikkeling van een eigen methode of werkwijze van ervaringsleren.

Ervaringsleren gaat over ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Ervaringsleren kan bijvoorbeeld door belevingsoefeningen. Denk aan lopen in het donker om te ervaren hoe het is om niet goed te kunnen zien. Of aan oefeningen die professionals laten voelen hoe het is om maar beperkt te kunnen communiceren.De kracht van ervaringsleren zit in de combinatie van ervaren en aansluitend reflecteren met elkaar. Dan wordt ervaringsleren toegepast als methodiek. Hierdoor kun je met elkaar nog betere zorg bieden die goed aansluit bij de behoeftes van mensen met een beperking en hun naasten.

“Ervaringsleren gaat over iets ervaren, doen of ondergaan. Het betrekt meerdere zintuigen, raakt emoties en zorgt voor bewustwording. Hierdoor krijgen professionals bijvoorbeeld mee hoe het is om minder regie over je leven te hebben wanneer je een beperking hebt.”

Ervaringsleren in Begeleiding à la carte 2

In Begeleiding à la carte 2 gaan organisaties vanaf februari in een lerend netwerk aan de slag met ervaringsleren. Samen inspireren ze elkaar en het veld met verschillende voorbeelden uit de praktijk. Deze organisaties krijgen ondersteuning van een coach, actieonderzoeker en een kennisverspreider. 

Deze aanpak is bedoeld voor: Organisaties die een aanpak van ervaringsleren willen doorontwikkelen.  

Focus van het lerend netwerk: Je leert van de aanpakken van andere deelnemers en je kunt experimenteren met je eigen ideeën.

Lerend netwerk richt zich op: Pioniers en enthousiastelingen over ervaringsleren.

Gevraagde tijdsinvestering: 6 momenten waarop we elkaar ontmoeten, tussendoor ben je bezig met de ontwikkeling van je eigen methodiek. 

Bijzonderheden voor dit netwerk: De diversiteit in aanpakken werkt inspirerend. Tegelijkertijd ben je samen met andere deelnemers bezig met randvoorwaarden om ervaringsleren mogelijk te maken binnen de organisatie. Dit versnelt het leerproces. Willen jullie cliënten en naasten bij de ontwikkeling betrekken? Dan krijg je daar handvatten voor aangereikt.  

Wat wordt er bij deelname verwacht? We rekenen op een enthousiast team vanuit jouw organisatie waarmee je de methodiek verder kunt gaan ontdekken, ontwikkelen en toepassen. Voor een goede uitwerking en verspreiding is het wenselijk dat een adviseur gericht op leren & ontwikkelen deelneemt aan jullie projectteam.


Andere aanpakken 

Wil je meer weten over de aanpakken die meedoen? Bekijk de verschillende pagina’s. 

Deel deze pagina via: