Naar hoofdinhoud

Verhalen uit de coronatijd - Samen naar een beter normaal

Gepubliceerd op: 15-09-2020

Hoe hebben cliënten, medewerkers en bestuurders in de gehandicaptenzorg de maatregelen tijdens COVID-19 beleefd? De publicatie ‘Samen naar een beter normaal’ vertelt de verhalen.

Ingrijpende maatregelen

Binnen de gehandicaptenzorg zijn de maatregelen door de COVID-19-epidemie ingrijpend geweest, net als in de rest van de maatschappij. De angst dat cliënten elkaar besmetten en de mogelijke uitval van personeel door ziekte hebben grote impact gehad op cliënten, medewerkers en bestuurders. Net als het moeten stoppen van de dagbesteding op externe locaties en het niet meer mogen ontvangen van bezoek.

Drie belangrijke thema’s binnen de sector

In deze publicatie van KPMG lees je hoe de verschillende organisaties de periode van strenge maatregelen heeft aangepakt en beleefd. Zes bestuurders en zes medewerkers uit het primaire proces van de organisaties komen aan het woord. De gesprekken geven inzichten in drie grote thema’s: 

  • De cliënt en zijn specifieke vraag om ondersteuning staan centraal. Zo is dagbesteding op een externe locatie niet voor alle cliënten geschikt, omdat het veel prikkels en onrust met zich meebrengt.
  • Heldere kaders en directe communicatie geven medewerkers de ruimte om hun professionele verantwoordelijkheid te nemen. Vanuit de eigen professionaliteit vinden zij oplossingen die beter aansluiten bij de behoefte van de individuele cliënt; zorgmedewerkers kennen hun cliënt en zijn verwanten immers het best!
  • Geven en krijgen van vertrouwen leidt tot minder administratieve lasten om de geleverde zorg te verantwoorden en tot meer tijd, die de zorgprofessional kan inzetten voor de cliënt. Tijdens de COVID-19-maatregelen kregen de zorgorganisaties bovendien het vertrouwen van de financiers dat zij de financiële middelen op de beste manier inzetten, ten behoeve van de cliënt.

De publicatie Samen naar een beter normaal maakte KPMG samen met zes grote organisaties voor zorg, wonen en ondersteuning in de gehandicaptenzorg.

Download Samen naar een beter normaal

Downloads

Deel deze pagina via: