Naar hoofdinhoud Naar footer

Emotionele overvraging bij disharmonische ontwikkeling

Gepubliceerd op: 26-11-2018

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen zich vaak moeilijk staande houden in de maatschappij. Zeker wanneer er sprake is van een sterker achterblijvende emotionele ontwikkeling in vergelijking tot de cognitieve ontwikkeling, worden ze snel overvraagd.

Bekijk hierboven het interview met CCE-consulent Hugo Bijsterbosch over disharmonische ontwikkeling. Wat is het? Wat zijn de gevolgen? En hoe kun je er mee omgaan? Dit interview is onderdeel van de casus ‘Een warm nest voor Bas’ uit Leren van Casussen van het Centrum voor Consultatie en Expertise.  

De juiste steun

Regelmatig ervaren mensen met een LVB dan veel stress bij de confrontatie met ogenschijnlijk eenvoudige, maar voor hen moeilijke problemen. Ze zijn technisch in staat tot handelen, maar hebben steun nodig om tot dit handelen te komen. Als de juiste steun ontbreekt, vallen ze nogal eens terug op manieren om hun ervaren stress af te verminderen, die hen verder in de problemen brengen. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van drank of drugs de problematiek nog ingewikkelder maken.

Beschermende rol van begeleiders

De gerichtheid van het team van begeleiders speelt daarin een zeer belangrijke beschermende rol. Door de begeleiding af te stemmen op het behoefteniveau, de vraag achter het gedrag, in plaats van het gedrag zelf wijzigt de begeleidingsstijl van reactief naar proactief en kunnen stress bij en het probleemgedrag van de persoon verminderen.

Lees verder

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan