Naar hoofdinhoud Naar footer

Tiny houses; zelfstandig wonen met zorg in de buurt – van Ophovenerhof

Ophovenerhof ontwikkelde tijdens Begeleiding à la carte 1 de aanpak Tiny Houses: zelfstandig wonen met zorg in de buurt. In het vervolgprogramma Begeleiding à la carte 2 gaan zij met een aantal organisaties die ook willen werken met deze aanpak aan de slag.

Zorgorganisatie Ophovenerhof heeft Tiny Houses gebouwd op het terrein van de locatie. Deze bieden jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking een eigen plek, waar ze zelf kunnen ervaren wat ze nodig hebben om zelfstandig te wonen, met veel nabijheid van begeleiding. Een ultieme manier om toekomstbestendige en persoonsgerichte zorg te kunnen leveren. De aanpak van Ophovenerhof laat zien wat er nodig is om Tiny Houses te bouwen en in te richten. Inmiddels zijn de drie Tiny Houses bewoond en zijn de ervaringen positief.

Deze aanpak is bedoeld voor:
Organisaties die mensen met een licht verstandelijke beperking willen leren om zelfstandig te wonen.

Focus van het lerend netwerk:
Wat komt er allemaal bij kijken als je Tiny Houses wilt aanbieden? Je zou het kunnen onderverdelen in de software en hardware kant. De software kant: persoonsgerichte, andere benadering door professionals, het samenwerken met bewoners/ouders/netwerk, hoe doe je dat? De hardware kant: bouwen van de Tiny Houses, het regelen vergunningen, duurzaam ondernemen (cradle-to-cradle), hoe doe je dat?

Lerend netwerk richt zich op:
Een manager/coördinator en een zorgprofessional per deelnemende organisatie (groot of klein) met stevige ambities op persoonsgericht werken en de wil om aan de slag te gaan.

Deelnemen is kosteloos maar vraagt een tijdsinvestering van jou:
Reken op 6 bijeenkomsten per jaar, waarvan 2 of 3 bijeenkomsten op locatie bij Ophovenerhof in Sittard, de rest online.

Onze ondersteuning:
De kans om samen met andere organisaties te leren de aanpak kennen, toepassen en versterken. Je krijgt vanuit Vilans ondersteuning van een coach, een actieonderzoeker en een kennisverspreider.

Bijzonderheden voor dit netwerk:
Het is een intensief traject waarin je zelf belangrijke stappen zet in persoonsgericht werken. Je gaat op verkenning in je eigen organisatie. Het vraagt volledig commitment. Cliënten kunnen meedoen en je ontmoet enthousiaste en inspirerende collega's die je hierin kunnen meenemen.

 

Lerend netwerk 

Geïnteresseerde  zorgorganisaties gaan vanaf februari aan de slag met deze aanpak.  In een lerend netwerk gaan zij de aanpak toepassen in hun eigen zorgorganisatie. Zij krijgen hierbij ondersteuning van Ophovenerhof zelf, een coach, een kennisverspreider en een actieonderzoeker. 

Lees meer

Andere aanpakken 

Wil je meer weten over de aanpakken die meedoen? Bekijk de verschillende pagina’s. 

Deel deze pagina via: