Naar hoofdinhoud Naar footer

Veilig teamklimaat basis voor omgaan met agressief gedrag

Wat is de impact van agressief gedrag van mensen met een (licht) verstandelijke beperking op de relatie met hun begeleiders? Maartje Knotter promoveerde in 2019 op dit onderwerp. Ze keek vooral naar de wisselwerking tussen (het team van) begeleiders en de cliënt die dit gedrag vertoont. Omgevingsfactoren speelde daarbij een belangrijke rol. In een interview met CCE vertelt Maartje waarom een veilig teamklimaat een voorwaarde is om goed om te kunnen gaan met agressief gedrag van mensen met een beperking.

Kenmerken van een veilig teamklimaat

Maartje kwam tot een aantal conclusies in haar onderzoek. Hieronder staan de belangrijkse conclusies op een rij:

  • Zorgprofessionals die hun eigen team klimaat uitstekend noemen hebben toch vaak de neiging om agressie als bedreiging te zien.
  • Zorgprofessionals vinden het belangrijk dat er ruimte is voor afwijkende meningen. De veiligheid van een team wordt niet bepaald door overeenstemming over lastige onderwerpen, maar juist door de verschillende meningen over een onderwerp. 
  • Structurele intervisie is nodig om ideeën van nieuwe medewerkers te laten landen binnen een organisatie. Reflectie en intervisie zijn terugkerende onderdelen die nodig zijn in veilige teams.
  • Je moet intensief met elkaar in gesprek zijn over de houding en de mening van elke teamlid. 

Lees het volledige interview met Maartje op CCE.nl

Meer informatie over probleemgedrag:

Deel deze pagina via:

Contactpersonen