Naar hoofdinhoud

Hoe kun je zorgtechnologie implementeren? De Innovatie-impuls helpt.

De Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg wil het gebruik van technologie in de gehandicaptenzorg vanzelfsprekend maken. Met Rian van de Schoot (Vilans), Brigitte Verhage (ministerie van VWS) en Brigitte Boon (Academy Het Dorp) gingen we na wat de lessen en opbrengsten zijn van de eerste fase van dit programma (2019 – 2022).

Vilans en Academy Het Dorp kregen van VWS de opdracht uit te zoeken hoe organisaties in de gehandicaptenzorg succesvoller kunnen worden in het implementeren van zorgtechnologie. Brigitte Verhage, programmamanager gehandicaptenzorg bij VWS: “Zorgverleners en cliënten vertelden ons dat ze vooral kampten met de hoe-vraag: hoe kunnen wij technologie implementeren? Daar wilden wij mee aan de slag.” De adviseurs van Vilans en Academy Het Dorp hielpen de organisaties bij het vinden van passende technologie, het gaan gebruiken van die technologie en het implementeren ervan. De organisaties leerden ook hoe ze dat de volgende keer zelf kunnen doen.

De vraag van cliënt staat centraal

In de Innovatie-impuls werd ook onderzoek gedaan. Er werd goed onderzocht welke zorgvraag de cliënten hadden. En welke technologie daarbij zou kunnen helpen.

Brigitte Boon, bestuurder bij Academy Het Dorp zegt daarover: “We startten met de vraag welke thema’s van cliënten organisaties wilden oplossen met technologie. Ze kwamen bijvoorbeeld uit op: ‘ik wil zelfredzamer worden’ of ‘ik wil tijdens de nacht niet gestoord worden’. Er werd ook onderzocht of het gebruiken van de gekozen technologie had geholpen bij de zorgvraag van de cliënt.

Cliënten zeiden bijvoorbeeld: ‘ik wil zelfredzamer worden’ of ‘ik wil zelf kunnen koken.’

Twee zorgorganisaties gingen aan de slag met de Kookapp. Deze is ontwikkeld om cliënten leuk, lekker en gezond te leren koken. Het helpt hen om (deels) zelf een diner op tafel te toveren. Een paar maanden later werd een toegevoegde waarde-onderzoek gedaan naar het gebruik van de Kook-app. Daaruit kwam naar voren dat deze app zorgde voor meer structuur bij het koken.

De Innovatie-impuls leert dat implementatie veel tijd kost, doordat je veel stappen zorgvuldig moet zetten en aan veel dingen moet denken. Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans: “Neem zoiets simpels als: is het Wifi-bereik goed genoeg? Sommige technologie eist een beter bereik dan gemiddeld. Dat zie je gemakkelijk over het hoofd.”

Geleerde lessen

Aan de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg deden 26 gehandicaptenorganisaties mee die met technologie aan de slag wilden. Vier jaar nadat de Innovatie-impuls startte, delen we nu de geleerde lessen over het succesvol implementeren van technologie in een gehandicaptenorganisatie. De Innovatie-impuls heeft naast lessen, ook handige tools en ervaringen opgeleverd. Deze vind je allemaal in de Innovatie-Route. Speciaal voor een aantal betrokken doelgroepen hebben we de geleerde lessen op een rijtje gezet:


Praat mee over zorgtechnologie 

Voor cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen en cliëntenraden

Lees meer

Deel deze pagina via: