Naar hoofdinhoud Naar footer

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

In Nederland hebben naar schatting 650.000 mensen niet-aangeboren hersenletsel. Zij liepen dit bijvoorbeeld op door een beroerte, ziekte of een ongeluk. Het hersenletsel kan gevolgen hebben voor alle aspecten van het dagelijks leven.

Kenmerken van niet-aangeboren hersenletsel

Bij niet-aangeboren hersenletsel is er sprake van een ‘breuk in de levenslijn’, en die breuk is onomkeerbaar. Het levenspatroon, de relaties, het werk en de verwachtingen voor de toekomst die mensen vóór het hersenletsel hebben, kunnen in één klap in duigen vallen of in een ander licht komen te staan.

Oorzaken niet-aangeboren hersenletsel

NAH kan verschillende oorzaken hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen traumatisch (bijvoorbeeld een ongeval) en niet-traumatisch letsel (bijvoorbeeld een CVA).  

Gevolgen niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen problemen hebben op uiteenlopende gebieden:

  • Zintuiglijk
  • Motorisch
  • Cognitief
  • Psychologisch (gedrag, emoties, verandering van persoonlijkheid)

De gevolgen verschillen van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met de plaats van het letsel, de ernst van de beschadiging en de leeftijd waarop het letsel is ontstaan.

Begeleiden bij niet-aangeboren hersenletsel

Als begeleider moet je je in kunnen leven in de betekenis van NAH voor de getroffene en zijn naasten. Zo moet je je cliënt in de eerste fase kunnen ondersteunen bij de acceptatie en verwerking van het verlies en bij het weer oppakken van het leven. In de begeleiding is het belangrijk met hen in gesprek te gaan over de gevolgen in het dagelijks leven en rekening te houden met onzichtbare problemen, zoals minder energie, een vertraagde informatieverwerking en prikkelgevoeligheid.

Cijfers en feiten

In Nederland komen er jaarlijks 130.000 nieuwe patiënten met hersenletsel bij. Oorzaken zijn traumatisch of niet-traumatisch hersenletsel. In deze factsheet van Hersenz, onderaan deze pagina bij Downloads, vind je uitgebreide informatie over cijfers, oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. 

Downloads

Agenda-items NAH

Er zijn geen agenda-items gevonden