Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Ondersteunen van naasten en mantelzorgers tijdens een pandemie

Naasten, andere familieleden en mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking kunnen het zwaar hebben als er vanwege een virusuitbraak maatregelen zijn om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe ondersteun je naasten dan het beste? (Laatste update: 21 december 2020)

Meisje met downsyndroom knuffelt met familielid

Sommige mantelzorgers kozen er tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld voor om hun kind weer thuis te laten wonen. Anderen konden juist lange tijd geen fysiek contact met hun kind hebben, omdat thuis verzorgen niet gaat. Thuiswonende mensen met een ernstige meervoudige beperking konden niet meer naar dagbesteding, waardoor de zorg erg zwaar werd.

Digitale ontmoetingsplek

Ouders en verwanten van een kind met een beperking zitten door de coronacrisis vaak met de handen in het haar. Deze kinderen begrijpen niet wat er gebeurt en zijn van slag door het wegvallen van de dagstructuur. Sinds eind 2020 kunnen ouders en verwanten verhalen delen, herkenning vinden en tips uitwisselen. Via Sophi, een digitale ontmoetingsplek van Philadelphia Zorg.

Informatie voor naasten en mantelzorgers

Naasten en mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking (en deze mensen zelf) kunnen terecht bij verschillende belangenorganisaties. Je kunt ze hier eventueel naar doorverwijzen. Zij vinden hier ook informatie over het coronavirus:

gehandicapten-beperking-corona-coronavirusEen luisterend oor voor ouders, verwanten en naaste familie

Ken je familieleden die het fijn zouden vinden om even met een andere ouder te praten? Wellicht over de gevolgen van het coronavirus of over iets anders dat hen bezighoudt in de zorg voor hun kind of verwant? Lees dan dit artikel, waarin initiatiefneemster en ouder Marty Wachtberger vertelt over het project Ouders voor ouders. Meer informatie vind je ook op de site van ASVZ

Overbelasting mantelzorgers door coronacrisis

Maatregelen zoals tijdens de uitbraak van het coronavirus vragen in veel gevallen meer van naasten en mantelzorgers. Hierdoor neemt de kans op overbelasting toe. Op hulpmiddelenwijzer.nl vinden mantelzorgers hulpmiddelen die hen kunnen ondersteunen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Moniek 18/4/2020

Ik als coordinerende op een woning voor kinderen tussen 9 en 19 met een zorgintensieve hulpvraag heb samen met mijn team gerealiseerd dat ouders op de hoogte blijven door middels een app waar 2x per dag een verhaal en foto's worden geplaatst. (AVG proof). Daarnaast krijgen ouders met regelmaat een knutsel of tekening opgestuurd en videobellen we met de meeste kinderen 2 a 3x per week. De kinderen die dit niet aan kunnen bekijken foto's van thuis of vlog filmpjes van het thuisfront. Daarnaast bel ik als coordinerende 1x per week met ouders en kunnen ze me altijd een berichtje sturen. Het gaat goed op de woning, mede dankzij de inzet van top collega's, de kinderen hebben een intensief dagprogramma waarin ze veel worden vermaakt. Dit zorgt voor rust voor de kinderen en ze genieten volop.