Naar hoofdinhoud Naar footer

Top 10 favoriete films voor deze wintermaand

Speciaal voor deze winterspecial nieuwsbrief heeft Tamara Streng (adviseur Kennismanagement bij Vilans) voor jou een film top 10 samengesteld met korte en lange films waarin mensen met een beperking en hun omgeving een belangrijke rol spelen. “Want in deze koude wintermaand wil je natuurlijk niets liever dan lekker films kijken met een kopje warme chocolademelk!”, vertelt Tamara. “Voor de lijst heb ik eerst een Google zoektocht gedaan. Ik vond veel verschillende lijstjes waar ook absolute klassiekers te vinden zijn en meer recente films. Graag deel ik met jullie enkele van mijn persoonlijke favorieten die mij geraakt of geïnspireerd hebben in de afgelopen jaren.”

1. Marie Heurtin 

De film Marie Heurtin is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de doof en blind geboren Marie Heurtin (1885-1921). Marie komt op 14-jarige leeftijd bij de Filles de la Sagesse terecht in het ‘Institut Larnay’ bij Poitiers. Ze is onhandelbaar en agressief en heeft door haar handicap geen contact met de buitenwereld. 

Dat ene moment waarop te zien is welke stappen Marie heeft gezet met de non die in haar gelooft, die wil dat zij een stem krijgt, blijft me altijd bij. Echt een prachtige film. Groot denken, klein doen en geloven in wat iemand kan. Vallen en opstaan, reflecteren en ontdekken. Een verhaal dat mij heeft geraakt en ik iedereen aanraad te gaan kijken.

2. Hors Normes

De film Hors Normes vertelt het verhaal van de vrienden Bruno en Malik. Bruno heeft een zorginstelling voor autistische kinderen en volwassen die door hun heftige casus niet in aanmerking komen voor een plek bij andere zorginstellingen. 

Doen wat nodig is, ook al gaat dat niet helemaal volgens de regels. Soms is dat noodzakelijk en ook gerechtvaardigd als je het mij vraagt. Het vraagt lef en een sterke overtuiging dat je het juiste aan het doen bent. Het is mijns inziens ook een soort missiewerk en ik bewonder de mensen die dit doen. 

3. Wat je niet ziet 

De korte film 'Wat je niet ziet' laat de impact zien van een kind met Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB) op het hele gezin. 

Korte fragmenten van het ‘gewone’ gezinsleven met een stilstaand beeld van de gezinnen erbij.  Als copiloot heb ik twee jaar mogen bijdragen aan het programma van ‘Wij zien je wel’ en ben ik betrokken geweest bij 6 gezinnen. Dit korte filmpje maakt keer op keer indruk op me en helpt mij om de verhalen te blijven vertellen die nodig zijn anderen te laten zien wat dit leven betekent voor de gezinnen.

4. Zie mij eens

Zie mij eens is een korte dramafilm die de kijker laat kennismaken met mensen met een ernstig meervoudige beperking. De film laat zien wie deze bijzondere mensen zijn en hoe zij van grote waarde kunnen zijn. 

Door met aandacht ergens anders te zijn, gaat er iets flink mis in de film. Wat mij hier heeft geraakt, is wat de puurheid van het meisje doet met schuldgevoel en bewustzijn van het belang van contact. Ik mocht bij de première (voor coronatijd) aanwezig zijn en in zo’n 20 minuten werd ik meegenomen in een verhaal dat me heeft geraakt. De film heeft me doen reflecteren op mijn eigen handelen en maakte me bewust van echt met aandacht bij de ander zijn. Iets om nooit te vergeten!

Lees hier ook het interview met Ingeborg en Lucian van Heumen over de film en hun gewonnen Gouden Dolfijn op het filmfestival in Cannes. 

5. Dit is de leven 

Samen met De Wereld Draait Door maakte Romana Vrede de documentaire ‘Dit is de Leven’. Romana’s zoon Charlie is non-verbaal en autistisch. Ze merkt al jaren dat de schoonheid die zij in Charlie ziet, niet door de buitenwereld wordt erkend. Om de schoonheid van Charlie te zien moet je moeite doen. En vaak, als we het hebben over kinderen zoals hij, gaat het over de zorg, de moeilijke kanten, de problemen, en niet over wie deze kinderen zelf zijn.

Wat me echt heeft geraakt en is bijgebleven, is hoe Romana vertelde over wat we vaak op tv te zien krijgen en hoe daarmee niet een volledig beeld wordt getoond   van kinderen zoals Charlie. Misschien wel net zoals de films ‘Wat je niet ziet’ en ‘Zie mij eens’, waarbij het er om gaat ook de minder ‘aantrekkelijke’ verhalen te laten zien en dan niet bekeken vanuit het probleem, maar vanuit de mens.

6. Weet wat je date 

Past er echt op elk potje een dekseltje? In elke aflevering van Weet wat je date bezoekt Eva een bijzonder liefdeskoppel dat niet helemaal voldoet aan de norm. Eva gaat zelf daten met drie mannen: met haar ideale man volgens de wetenschap, iemand die net als zij een lichamelijke beperking heeft en iemand die zij zelf nooit uitgekozen zou hebben. 

In de eerste aflevering vroeg 1 van Eva haar dates hoe ze op haar stoel was gekomen. Ze kon niet anders dan heel eerlijk toegeven dat ze erop getild was. Wat een heerlijk open en luchtig gemaakte serie! Ik vind Eva ontzettend ontwapenend, kritisch en brutaal. Maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar.  

7. Down the road

Down the road is een Vlaams televisieprogramma dat wordt uitgezonden op Eén. In het programma gaat Dieter Coppens op reis met zes jonge mensen met het Syndroom van Down. Op die manier proberen de deelnemers hun grenzen te verleggen. Anno 2020 telde het programma drie seizoenen. In maart 2020 werd een vierde seizoen aangekondigd waarin de deelnemers uit de eerste reeks opnieuw samen op reis gaan, deze keer naar Lapland.

De laatste scène die ik me herinner, ging over dat er een scheetje werd gelaten in bed en vervolgens gewapperd met het dekbed. De lol die twee mannen toen hadden, is zo ontwapenend en eerlijk en wat denk ik dit programma heel goed heeft gedaan. Ik geniet van de puurheid van dit programma.

8. Wimpie en de Domino’s on tour 

De band Wimpie & de Domino's krijgt te horen dat ze 'on tour' naar Frankrijk gaat. De grote wens van voormalig bandcoach Hans gaat in vervulling. De Wimpies gaan voor het eerst met z'n allen naar het buitenland, zodat het Franse publiek ook kennis kan maken met deze bijzondere band. 

Op de camping ontstaat op een bepaald moment ruzie en ik herken de acties die volgen om met iedereen te praten, gerust te stellen en alles weer proberen in goede banen te leiden voor de betrokken begeleiders maar ook door de bandleden onderling.  Precies zoals het is, dit valt niet in scène te zetten. Een mooi puur programma over een band op tournee.

9. Peanut Butter Falcon 

Zak, een jongen met het syndroom van Down, heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden! Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niks liever dan die droom waarmaken. Al snel ontmoet hij Tyler, die ook op de vlucht is. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen.

Hij ontsnapt, zoekt z’n vrijheid op en gaat z’n droom achterna. Een prachtig verhaal over als je iets heel graag wilt, doe je alles ervoor om dat te bereiken. Niemand die je ervan kan weerhouden. Met veel plezier naar Peanut Butter Falcon gekeken!

10. Met Lef en liefde LVB doet mee

Voor deze indringende documentaire volgde documentairemaker Julia von Graevenitz een jaar lang vier jongeren in hun weg richting zelfstandigheid. En die is vol hobbels en obstakels. ‘Met Lef en Liefde’ maakt inzichtelijk hoe moeilijk het is voor mensen met een LVB om hun plek te vinden in de samenleving.

Helaas heb ik deze documentaire nog niet gezien en heb ik ook begrepen dat hij nog niet beschikbaar is. Wel is er een hele talkshow omheen gemaakt en staan er op de website   allemaal korte informatieve filmpjes. Het staat op m’n lijstje voor 2021 om te gaan kijken, vandaar nog even op nummer 10!

Je kan wel aangeven of je interesse hebt in het gemaakte materiaal, waaronder de documentaire.