Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Dromen zijn bedrog

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog kijkt hij naar zijn dromen.

Van kinds af aan is het voor mij een heel zware beproeving om ’s avonds naar bed te gaan! Ik zat op jonge leeftijd gespannen te wachten tot mijn moeder me resoluut vertelde dat het bedtijd was, ik iedereen welterusten moest wensen en dat het daarna ‘inpakken en wegwezen’ was! Met name het 20.00u journaal was daarbij het moment van de waarheid, want ik wist dat zodra nieuwslezer Harmen Siezen iedereen een fijne avond had gewenst ‘hij’ mij daarmee indirect naar bed stuurde…. En het feit dat mijn oudere broer en zus wél mochten blijven zitten maakte het er allemaal niet beter op voor me.

Het begon met een beklemmende droom...

Zoals gezegd stel ik het moment dat ik ga slapen nog altijd zo lang mogelijk uit en vind ik tot op laat in de avond altijd nog wel wat op tv wat het kijken waard is. De computer schuw ik sinds kort behoorlijk daarbij, want eerder deze week ervaarde ik overduidelijk dat wat altijd gezegd wordt over de slechte invloed die straling heeft op je slaap zéker waar is! Na een avondje computeren tot een uur of 00.30u lag ik vervolgens volledig wakker en fit tot 04.00u redelijk onrustig te draaien in bed. Maar zowaar heeft het gaan slapen me enkele dagen later iets héél bijzonders gebracht, hoewel het daar in eerste instantie nog niet naar uitzag! Het begon allemaal namelijk met een, voor mij redelijk beklemmende, droom. Ik ging daarin terug naar de tijd dat ik als tiener nog in Drenthe woonde; redelijk achteraf en uiteraard bij mijn ouders. Ook niet echt de fijnste periode in mijn leven, want ook toen(en misschien wel júist toen) gaf ik altijd duidelijk de voorkeur aan de Brabantse- en Limburgse mentaliteit.

Ineens werd ik wakker...

Maar het belangrijkste onderdeel van mijn droom was dat ik daarin met frisse tegenzin aan de reis naar school begon. En die loog er niet om: eerst met de fiets naar de eerste bushalte die je daar tegen kwam, met de bus naar het station, vervolgens met de trein waarna ik na opnieuw een busrit uiteindelijk redelijk uitgeblust op school aankwam. En dan moesten de lessen nog beginnen en volgde daarna hetzelfde reis-traject in omgekeerde richting opnieuw. In mijn droom bereidde ik me redelijk moedeloos voor op deze hele onderneming, maar ineens werd ik in die fase ineens wakker en openden mijn ogen zich zowaar ook in figuurlijke zin!

Een moment van blijdschap...

Want hoe groot was de opluchting bij de conclusie dat deze reis tot het verleden behoort, ik met een half uurtje fietsen óf met een ontspannen taxi rit altijd vrij snel en makkelijk op de plaats van bestemming aan kom! En dan ook nog eens bij werkplekken en werkzaamheden die voor een deel niet het dwingende ‘moeten’ met zich mee brengen, zoals school dat vroeger uiteraard wel degelijk deed! Al met al was het wakker worden een moment van blijdschap die me vol energie aan de dag liet beginnen. Ik kon alleen maar vaststellen dat mijn leven er in de loop van de jaren véél meer ontspannen was gaan uitzien en dat sommige dromen inderdaad wel degelijk bedrog zijn!

Tot zover weer
Groeten Roland

Lees ook Rolands andere blogs over epilepsie:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.