Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

In de praktijk

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog gaat Roland in op invloed op zijn leven.

Het is niet dat ik er eigenlijk niet in geloofde, hoor…..zeker niet; ik was en ben er echt wel van overtuigd, zoals ik eerder schreef, dat een dag er in een uur tijd compleet anders uit kan zien. Maar met je neus op de feiten gedrukt worden en het zélf daadwerkelijk meemaken, is dan toch altijd weer heel confronterend!

Geen moment had ik vorige week maandag het idee dat er ‘iets’ aan zat te komen en ik had dan fris en vrolijk na het avondeten aan de begeleiding laten weten dat ik op de fiets zou vertrekken naar drumles. Maar het volgende moment lag ik na een zware epileptische aanval op de fiets op een brancard om in de ambulance te worden getild, deed het aan mijn hoofd en arm behoorlijk pijn en werd er een hersenscan gemaakt. Het liep allemaal met een behoorlijke sisser af en zeer begrijpelijk was het voor mijn broer óók allemaal geen pretje om mij na een zware werkdag vanuit Weert in Geldrop op te moeten halen.

De speling van het lot bepaalde dat ik ook nog eens schade had veroorzaakt aan de auto van een man die zelf een bedrijf in autoschade had gehad! Ongetwijfeld iemand die met het kostenplaatje met betrekking tot de schade creatief zou kunnen zijn, was de vrees van mijn zus die met hem in gesprek ging. Maar haar conclusie na afloop van het gesprek bevestigde eigenlijk alleen maar wat wij al eerder over hem gehoord hadden: heel vriendelijk en zeker niet iemand die het allemaal erger zou gaan maken dan het daadwerkelijk was.

En terugkijkend op de hele hectiek doe je (althans ik dan) in zo’n geval met name met betrekking tot de vraag: wat heb ik er nou eigenlijk van geleerd? En dat zijn toch wel een aantal dingen: zo is het toch wel onbegrijpelijk  dat ik me voor dit soort dingen totáál niet had verzekerd! Er van uitgaan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het je overkomt, kan je nog wel eens lelijk opbreken, zo weet ik nu.

Voor mijzelf belangrijker nog is dat je als epilepticus in de gaten moet houden hoe je omgeving omgaat met een voorval als het bovenstaande. Mijn eerste advies zou toch wel zijn om, voor zover mogelijk,  scherp in de gaten te houden in hoeverre de veranderingen die voorgesteld worden daadwerkelijk nodig zijn, niet ten koste gaan van de zelfstandigheid en niet worden vastgesteld in een situatie waarin je erbij zit en ernaar kijkt. Had ik dat niet gedaan, dan had ik naar aanleiding van vorige week in een rolstoel gezeten…..hoe goed bedoeld dan ook, overdrijven is ook een kunst…..

En wat is aan het werk gaan eigenlijk ongekend fijn, zo realiseer ik me nu! Tot aan mijn snoekduik van de fiets was de week van 4 werkdagen er een die nog wel eens voorbij króóp, waarna het weekend voorbij leek te flitsen en ik vóórdat ik het wist op zondagavond weer behoorlijk tegen de week opzag en het volgende weekend een stipje aan de horizon leek, zo ver weg! Afgezien van het feit dat het altijd allemaal zo door de week héél erg bleek mee te vallen, maakt vorige week me duidelijk dat er niks vervelender is dan thuis te zitten en ‘veroordeeld’ te zijn tot de tv en de computer.  En niks is daarna ook weer mooier dan je weer onder de mensen te begeven en op een nuttige manier bezig te zijn.

Af en toe je kop stoten…..misschien gaat het licht dan wel even uit, maar op bepaalde vlakken gaat er juist een lampje branden…..!

Tot zover weer,
groeten Roland Lahaye

Lees ook Rolands andere blogs over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.