Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

A job well done

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog krijgt Roland een waardevol compliment.

Complimenten krijgen vind ik altijd véél moeilijker dan ze geven. Het is veel leuker om mensen verlegen naar hun handen te zien kijken omdat ze even niet meer weten wat ze met hun gedrag aan moeten, dan dat je zélf even niet meer weet waar je ’t zoeken moet; zo werkt het bij mij althans. En dan hoeft het niet eens iemand met status te zijn die je in het zonnetje zet….’de man in de straat’ drukt je net zo goed op een fijne manier met de neus op de feiten! En tóch heb ik de afgelopen week wel gemerkt dat het ergens wel dégelijk uitmaakt van wie het compliment afkomstig is! En wel na het symposium waar ik afgelopen donderdag namens Kempenhaeghe aan deelnam.

Niet bepaald met energie en evenmin met een gezonde dosis motivatie was ik in de ochtend op plaats van bestemming verschenen. Dit als gevolg van een nacht waarin ik geen oog had dicht gedaan vanwege de griep die heerste. Maar de begeleiding duwde mij de volgende ochtend met zachte dwang tóch naar het symposium, met als voornaamste argument dat bepaalde mensen nu eenmaal op me gerekend hadden en de lichamelijke klachten niet van dien aard waren dat afzeggen gerechtvaardigd zou zijn. En ik moet achteraf zeggen: de spreekwoordelijke lood in m’n schoenen verdween die dag stukje bij beetje en aan het einde van de dag was ik de begeleiding toch wel dankbaar voor hun ‘straffe hand’!

Want het werd een dag om met voldoening op terug te kijken! Mijn rol bestond uit het zorgen voor een welkomstwoord met uitleg van hetgeen ik verder nog kwam doen, namelijk het geven van een interview met betrekking tot hoe het is om met epilepsie te leven en daarvoor begeleid te wonen én tenslotte het voorleggen van twee, daadwerkelijk ondervonden, dagelijkse situaties, met de vraag aan de aanwezigen hoe zij hier in de rol van begeleider mee om zouden gaan.

Nadat de dag was begonnen met een lezing van een professor over vormen van epilepsie en een deskundige op het gebied van (de werking van) medicatie, was het animo vanuit de zaal bij mijn aandeel een onverwacht prettige verrassing! Na het interview volgde er best veel vragen aan me, de uitgedachte situaties werden serieus bekeken en besproken en zowaar werd er vanuit de zaal ook nog eens geroepen dat ik niet goed verstaanbaar was. Ook niet iets wat gebeurt als men je verhaal maar een slaapverwekkende overvloed aan ‘open deuren’ vindt! En nadat ik bij het verlaten van het gebouw met het lunchpakket dat klaar stond toch wel moest lachen om de mevrouw aan de balie die achter mij aan kwam hollen met de opmerking dat die alleen bedoeld was voor deelnemers aan het symposium, stapte ik in de taxi.

Epilepsie blog RolandEn toen was daar het moment dat ik besefte dat ‘de afzender’ van een compliment er wel degelijk toe doet! Want ik heb toch echt wel even naar mijn handen zitten kijken toen ik mijn broer per app op de hoogte stelde van het goede verloop van de dag! Hij liet mij in de vorm van een bijgevoegde foto weten dat hij (én acteur Rowan Atkinson met uitgestreken gezicht) het een ‘job well done’ vond!

U zult begrijpen: héél verlegen werd ik van die lieve woorden…..van mijn broer……

Tot zover weer,
Groeten Roland

Lees ook Rolands andere blogs over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.