Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Voor herhaling vatbaar

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog verloopt een gesprek anders dan verwacht.

Het is niet bepaald een sterk punt van me: het maken van inschattingen. Op momenten dat ik op basis van het 'zware' gevoel van in mijn hoofd het vermoeden heb dat een epileptische aanval niet lang kan uitblijven, blijkt aan het einde van de dag dat alle zorg voor niks is geweest. En op momenten dat ik ogenschijnlijk fris en vrolijk de straat op ga, kan juist een epileptische aanval met autoschade als gevolg hebben dat er toch wat dingen met de verzekering uitgewerkt moeten worden! En daar waar ik vooraf met overtuiging verkondig dat het Nederlands elftal tegen Bulgarije met een regelmatige 3-0 overwinning Nederland weer even op de (voetbal) kaart zal zetten, gaan die overbetaalde glamour boys met 2-0 over de knie!

En meer recent werd ik opnieuw geconfronteerd met mijn beperking als het gaat om het doen van voorspellingen. Samen met wijkcoach Simone Kuilder had ik het plan opgevat om in een neutrale omgeving met een kleine groep bewoners eens het gesprek aan te gaan over het begeleid wonen. Met als belangrijkste vraag waar zij in hun dagelijkse leven tegenaan lopen. Wellicht konden we daar dan samen een oplossing voor vinden. Uit die discussie kon dan weer een stelling voortvloeien waar de aanwezigen op konden reageren en we zouden de avond vervolgens afsluiten met een positieve ervaring van de bewoners. Ze moesten per slot van rekening niet met de ziel onder de arm weer huiswaarts keren, zo leek ons!

Maar uiteraard liep het allemaal anders dan ik vooraf had ingeschat….. Met één troost: déze keer keek ik met genoegen terug op het feit dat ik met mijn voorspelling de mist in ging! De avond nam een onverwachte en interessante wending toen een van de bewoners zich liet ontvallen dat hij eigenlijk verwacht had dat wij op een avond als deze dingen zouden bespreken die even helemaal los stonden van het begeleid wonen. Dingen die er tegenwoordig om ons heen spelen en waar we allemaal wel een mening over mogen en kunnen hebben. Het was een totale ‘verschuiving’ van het originele plan van de avond en afgezien van het feit dat juist dát voor mij even een punt van omschakeling was, vroeg ik mij ook waarlijk af of er eigenlijk wel een onderwerp te bedenken was dat (voor álle aanwezigen) interessant genoeg zou zijn.

Maar ik moet gewoon maar eens ophouden met het doen van onbenullige voorspellingen en inschattingen. Want we sloten de avond af na een leuk gesprek over de verkiezingen en wisten meteen weer maar liefst 3 onderwerpen te bedenken voor de volgende bijeenkomst. Want die komt er wel degelijk! Het was voor iedereen de moeite waard.

Tot zover maar weer!
Groeten Roland

Lees ook Rolands andere blogs over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.