Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Welke impact heeft epilepsie op werk en opleiding?

Roland woont vanwege zijn epilepsie begeleid bij Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Roland schrijft voor het Kennisplein blogs waarin hij vertelt over zijn ervaringen en belevingen. In deze blog gaat Roland in op de impact van zijn epilepsie op werk en opleiding.

Moeilijker geworden

Door de epilepsie is het leren en dus het volgen van een opleiding altijd moeilijk geweest, maar ook steeds moeilijker geworden. Het is logisch dat naarmate de epilepsie erger wordt het brein steeds meer  gaat beïnvloeden , en de nadruk steeds meer komt te liggen op de beperkingen in plaats van de mogelijkheden. Als voorbeeld kan ik noemen het afleggen van de toetsen. Schriftelijk kreeg ik dit nooit goed en volledig voor elkaar binnen de tijd. Vervolgens is besloten dat ik de toetsen vanaf dat moment mondeling kon gaan afleggen. Daar ligt mijn kracht en leidde tot goede resultaten.

Sterke punten zichtbaar maken

Voor mij is het zichtbaar maken van mijn sterke punten en kwaliteiten altijd een belangrijke punt geweest, misschien wel het belangrijkste.  Uiteraard  omdat mijn beperkingen nu eenmaal een deel van mijn leven zijn. Naar mijn idee is het altijd een zaak van onderschatting en overschatting geweest. Je wil het ene niet, maar het andere is ook geen goed idee. Ik ben altijd blijven vechten tegen onderschatting, maar struikelde dan steeds over mijn eigen overschatting. Bijvoorbeeld het volgen van universitaire – en hbo opleidingen, die door de druk die het mee zich meebracht leidde tot(meer) epilepsie.

Ik heb moeten leren te kijken naar wat in redelijkheid  voor mij mogelijk is. Werktempo en het aantal opdrachten die ik krijg moeten niet te hoog zijn.  Dit neemt allemaal niet weg dat ik kan zeggen dat ik er wel in geslaagd ben een hbo opleiding succesvol af te ronden en cursussen te volgen.

Tot zover weer,

Groeten Roland

Lees ook

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.