Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Casus epilepsie: bewegingsvrijheid versus vallen!

Chantal is een sociale vrouw van 45 jaar met een ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 5 jaar. Ze is bekend met een vorm van epilepsie waarbij ze buiten bewustzijn raakt en verstijft. Dit wordt ook wel een tonische aanval genoemd. De herstelperiode na een aanval is vaak kort, waardoor Chantal al vlug met het leven van alledag verder kan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Chantal minder valt en toch haar bewegingsvrijheid behoudt? Vul de poll in. 
epilepsie-gehandicaptensectorOp de leeftijd van 6 weken heeft ze een hersenbloeding gehad, met een halfzijdige verlamming als gevolg. Dat wil zeggen dat ze last heeft van spasticiteit in haar linker lichaamshelft. Ze heeft ook last van ernstig overgewicht.

Kenmerken van Chantal

Waar houdt Chantal van? Ze is dol op:
 • knutselen
 • het spel kienen
 • muziek luisteren
 • carnaval
 • wijntjes drinken
 • verjaardagen
 • uit eten
 • alles wat gezellig is.
Ze woont op een woongroep met vijf andere bewoners. Ze loopt binnenshuis zelfstandig met orthopedische schoenen. En buitenshuis loopt ze onder begeleiding met een rollator of fietst ze op een driewieler fiets.

Bijwerkingen van medicijnen

Chantal draagt een helm om hoofdletsel te voorkomen, want ze valt bij tonische epilepsie aanvallen achterover. Bij vallen is er verder een verhoogd risico op myelumcontusie (kneuzing van het ruggenmerg). In de loop van de jaren is geprobeerd de anti-epileptica af te bouwen. Het gaat daarbij om een geneesmiddel die de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel vermindert, waardoor Chantal minder pijnklachten heeft. Het afbouwen van het medicijn is nodig, zodat haar looppatroon minder wordt beïnvloed door de bijwerkingen van de medicatie. Het afbouwen had helaas altijd een toename van aanvallen tot gevolg.

Afname van spierkracht

Chantal krijgt twee keer in de week fysiotherapie om haar conditie zo goed mogelijk te houden. Daarnaast gaat ze 1 keer in de week naar de fitness. In de loop van de jaren gaat de spierkracht van Chantal toch langzaam achteruit waardoor ze vaker valt zonder dat er sprake is van een aanval. Dit brengt een aantal risico's met zich mee:
 • breuken
 • bloedingen
 • kneuzing van het beenmerg in haar nek
 • verlamming 
Als Chantal fit is loopt ze goed. Bij vermoeidheid of stress gaat het slechter.

Uitslag poll

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Chantal minder valt en toch haar bewegingsvrijheid behoudt? Wat zou jij doen? De poll is gesloten.
Chantal gaat ook binnenshuis met rollator lopen en maakt geen gebruik meer van de driewielfiets. Hiermee worden de grootste risico’s weggenomen.
 
2
Chantal gaat gebruik maken van een trippelrolstoel: veiligheid voorop!
 
3
Chantal gaat intensief bewegen zodat ze meer spierkracht en conditie opbouwt en daardoor minder kans heeft om te vallen.
 
28
Anders, want…
 
9
Aantal stemmen: 42

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jan 13/5/2019

Interessant!


Arrianne 24/11/2018

Zwemmen!!!!! Met epilepsie? Ja!!! Natuur met begeleiding en evt. Nekband...bad waar je nog kan staan? Mocht begeleider haar hoofd boven water moeten houden tijdens een toeval.
Conditie verbeteren...veel bewegingsvrijheid...in het water minder kans op letsel.
Liefst in een zwembad in de wijk....voor de contacten....na het zwemmen bakje koffie...of een wijntje in de bar van het zwembad 😊
Activiteiten begeleider c+ gehandicapten zorg (en moeder van dochter met epilepsie)