Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

CRDL

De CRDL is een interactief zorginstrument. Het maakt een nieuwe vorm van contact mogelijk door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid.

crdl-cradle-muziek-communicatie-emb-gewoon-bijzonderDe CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving. 

In de zorg wordt nog steeds gezocht naar hulpmiddelen die contact met mensen mogelijk maken. Doel is om de menselijke waarde en persoonlijke aandacht te behouden.

De CRDL voorkomt dat deze mensen zich afzonderen. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen. Het is een mogelijkheid om met elkaar te praten en te stimuleren. crdl-communicatie-muziek-cradleDe CRDL is door Dennis Schuivens en Jack Chen ontwikkeld voor dementerende ouderen. Zij zagen dat mensen met dementie het contact met hun omgeving verloren. Omdat deze mensen met dementie nog wel reageerden op beweging, aanraking en geluid, maakten Dennis en Jack de CRDL. Hierdoor was er wel contact mogelijk. Inmiddels is de CRDL ook bij mensen met EMB steeds vaker in gebruik.

Lees meer over de CRDL

Casus

Eileen geniet met een brede glimlach van de cradle, dit is heel bijzonder voor haar en de begeleider geniet daarom ook zo van deze wijze van contact maken met haar.​

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid het instrument

Practice based en research based. Kennis op basis van praktijkervaringen en onderzoek. 

Bronnen: Beoordeling
Onderzoek naar de werkzaamheid voor mensen met EMB vindt plaats door Nienke Peters-Scheffer, onderzoeker bij Driestroom en Radboud Universiteit. Ze onderzoekt het contact tussen begeleider en cliënt, en ouder en cliënt met de CRDL en zonder de CRDL.Ouders en begeleiders zijn enthousiast over de CRDL.Bron: Driestroom.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.